We zijn er bijna. Nog een week en we krijgen het verlossende antwoord op de allesomvattende vraag: Wie is de Mol? Met de finale komt er een eind aan tien weken lang speculeren en ieder jaar weer kost het me moeite om het programma na de finale los te laten. Herken je dat gevoel dat je in de periode dat ‘Wie is de Mol?’ op televisie is, ineens iedereen verdenkt van sabotage? Ik betrap mezelf er geregeld op dat ik iets in huis op een vreemde plek zie liggen en er dan van overtuigd ben dat iemand probeert me op het verkeerde been te zetten. Tot ik me dan weer realiseer dat ‘Wie is de Mol?’ een spelletje is en dat dit zich niet daadwerkelijk in mijn woonkamer afspeelt. Draai ik nu door? Ben ik de enige die deze afwijking heeft? Of zijn er meer molloten die zo opgaan in het spel dat realiteit en fictie soms heel even door elkaar lopen?
Gelukkig stopt mijn persoonlijke zoektocht naar de Mol niet na de bekendmaking van de Nederlandse Mol. Onze zuiderburen hebben namelijk een gelijksoortig programma en het Vlaamse programma De Mol gaat op 25 maart van start. Ik hoef het dus maar een weekje zonder de groene vingerafdruk te stellen.
De laatste opdrachten
Nog twee opdrachten waarmee geld in de pot gebracht kan worden. Nog twee opdrachten waarbij de Mol dat zal proberen te verhinderen. En nog twee opdrachten waarin de Mol ontmaskerd kan worden.
Bij de maneschijn-opdracht moeten de spelers door een joekel van een telescoop de maan aan Art laten zien. Jan heeft al snel een telescoop gevonden, maar heeft moeite om hem goed te richten. Als hij eindelijk de maan in beeld heeft, is deze net weer uit het zicht als Art ter controle door het vergrootglas mag kijken. Ruben heeft iets meer moeite om de juiste koepel te vinden en wil zelfs van het oorspronkelijke plan afwijken. Maar Olcay weerhoudt hem hiervan. Doet ze dit bewust of vertrouwt ze Ruben niet? Wat de reden ook is, Ruben vindt als tweede de juiste plek om de maan te spotten. Binnen een mum van tijd toont hij als eerste van de drie het hemellichaam aan Art. Als Mol stel ik me voor dat je de controle wilt houden en het lijkt me daarom niet logisch dat de Mol als eerste klaar wil zijn bij deze opdracht. Ruben lijkt me hier dan ook niet te mollen. Of toch?
Het lukt Olcay niet om haar koepel op eigen kracht te vinden en Jan grijpt dit moment aan voor een onderonsje met de mode-ontwerpster. Het is een mooi moment om Ruben nog eens extra verdacht te maken. Is dit slim spel van de Mol of komt de fanatieke kandidaat in Jan hier weer boven? Hij stuurt Olcay in ieder geval de juiste kant op en als ook haar telescoop op de maan gericht wordt, lukt het de deelnemers om het geldbedrag binnen te harken. Eind goed, al goed.
In de laatste opdracht van dit seizoen moeten de spelers puzzelstukken verzamelen en met de juiste puzzelstukken verzamelen ze een aanwijzing naar het geld. Het meest opvallende in deze opdracht is toch wel Olcay die een antwoord op de vraag probeert te vinden hoeveel toeren de motor maakt in de tweede versnelling bij een snelheid van 25 km/u. Ze besluit te gassen met de handrem erop. Ik weet niet waar zij haar rijlessen heeft gevolgd, maar mijn rijinstructeur zou woedend worden als ik dit op deze manier zou testen. Ze botst tegen het paaltje aan, waardoor de puzzelstukjes van de paal vallen. Of beter gezegd, zodra de paal de grond raakt, hangt er nog een stukje aan. Hoe kan het dan dat Olcay ineens niet meer weet welk stukje nu bij A en welk stukje bij B hoort?
Ruben is zoals altijd ook in deze opdracht behoorlijk onhandig. Een motorkap openen? Als hij ooit met pech langs de weg staat, hoop ik dat de Wegenwacht hem snel komt verlossen, want ik geloof niet dat hij op eigen kracht verder kan. Tijdens zijn gestuntel kreeg ik zo’n Lingo-gevoel: dat gevoel dat je naar de kandidaten wilt roepen dat ze de groene bal moeten pakken. Al roep ik naar Ruben dan niet “groen!!!”, maar “hendeltje naast je stoel!!!”. Ik had trouwens net zo goed wel kunnen roepen dat hij de groene bal moest pakken, want luisteren doet hij toch niet.
Terug in het dorp besluiten Ruben en Olcay om de lokale bevolking te vragen wat er op de puzzelstukken staat. Niet lang daarna zijn ze eruit dat ze naar het vier kilometer verderop gelegen Moliti moeten. Olcay belt Jan: “Jan, we moeten naar…” en vervolgens is haar batterij leeg. Wat een vervelend moment! Gelukkig kan Ruben met zijn telefoon aan Jan doorgeven waar ze heen moeten, maar zodra ze zich klaarmaken voor vertrek is de tijd om. De Mol heeft hier duidelijk voor vertraging gezorgd. De vraag is alleen even wie dit was…
Er zit muziek in
Al weken zit ik er steeds naast en vertrekt mijn Mol als ik goed en wel een tunnel gevonden heb. Vorige week sprak ik de wens al uit dat Jan de Mol is. En ik heb nu een hint gevonden die dit wel eens kan ondersteunen. Muziek komt immers in veel afleveringen terug. Door velen wordt hier de verbinding met Ruben gelegd. Maar wat als dit nu eens een verkapte verwijzing blijkt te zijn naar Jan? In 2016 won hij immers het eerste seizoen van de talentenjacht It Takes 2. In het programma liet hij zien dat hij een aardige noot kan raken en in mei 2016 verscheen zelfs zijn debuutalbum.
Een van de opdrachten waar muziek in terugkwam, zagen we in aflevering 8. Bij deze opdracht moesten de deelnemers nummers uitbeelden. Ik ben eens iets dieper in de bonustracks gedoken. Van de 4 bonusnummers waar Art het over had, heb ik er 3 kunnen ontdekken.
We beginnen met Thriller van Michael Jackson. Dit nummer is uitgebracht op 30-11-1982 en 1982 is ook het geboortejaar van Ruben. Thriller werd geschreven door jazzmusicus Rod Temperton en aangezien het debuutalbum van Jan een jazzy sound heeft, kun je hier ook de link met Jan leggen.
Jan noemt als bonusnummer Ain’t Nobody van Felix Jaehn. Het is een nummer dat al verschillende keren gecoverd is, maar juist omdat Jan de artiest zo specifiek benoemt, lijkt dit een hint te zijn naar hemzelf. Zijn naam lijkt wel heel veel op Jaehn (sorry, iets beters kon ik niet verzinnen).
Dan Pianoman van Billy Joel. Ruben is pianist en dit lijkt dan ook een hint in zijn richting. Maar misschien dat de productie ons hier juist op het verkeerde been wil zetten en dat dit nummer dus te linken is aan Olcay of Jan. Billy Joel werd op 22 oktober 2017 voor de derde keer vader. Jans dochter Lulu werd op 13 oktober 2017 geboren. Is het toeval dat beide mannen in oktober 2017 vader werden, of is het nummer doelbewust opgenomen in de opdracht door deze overeenkomst?
Het lijkt er dus op dat alle tracks in ieder geval een link met Jan hebben. Maar ik moet toegeven dat sommige aanwijzingen dan wel heel vergezocht zijn. Overigens heb ik nog even gecheckt welke nummers er op de geboortedag van de overgebleven kandidaten op de eerste positie in de top 40 stonden:
Jan 31-12-1985 – Elton John – Nikita
Olcay 20-07-1980 – Maywood – Late At Night
Ruben 08-06-1982 – Nicole – Ein bisschen Frieden
Ik heb deze nummers geen van drieën gehoord in de afleveringen, maar wellicht dat jij na het lezen van deze informatie wel ineens een verbinding legt met de juiste Mol. Laat het me dan vooral weten. Overigens is er een speciale ‘Wie is de Mol?’-playlist op Spotify, waarin alle nummers genoemd worden die in de afleveringen te horen zijn geweest.
Een laatste voorspelling
Tot slot wil ik me nog aan een voorspelling wagen. Ik kijk nu sinds 2011 naar ‘Wie is de Mol?’ en sinds 2012 wordt het programma gepresenteerd door Art Rooijakkers. Ik geniet nog iedere aflevering van zijn presentatiekwaliteiten, maar misschien wordt het langzaam wel tijd voor een nieuw gezicht. Ik zeg: Jan Versteegh presenteert ‘Wie is de Mol?’ 2019.
Volgende week weten we eindelijk wie ons al die weken voor de gek heeft gehouden. Vermoedelijk zullen er dan ook aanwijzingen getoond worden die ons als kijker naar de juiste Mol konden leiden. Na de finale zal ik daarom nog een laatste blog schrijven en bruggetjes proberen te slaan tussen de hints die ik in eerdere blogs al beschreef en de molacties die we als kijker te zien krijgen.