Onderzoeksjournalistiek

In de nazomer van 2020 dompelde ik mij onder in de wereld van de onderzoeksjournalistiek. Ik startte een opleiding bij Open Eyes Institute for Investigative Journalism, ik verrichtte diverse diepgravende onderzoeken en ik sloot me aan bij de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ). Het is enerzijds een nieuwe wereld die voor me open is gegaan, maar anderzijds voelt het ook als iets wat eigenlijk al van nature zo in me zit: onderzoeken, dieper in een onderwerp duiken en onrecht en misstanden aan de kaak stellen.  

Eigenschappen en achtergrond

Ik ben een echte netwerker en ga graag met mensen in gesprek om naar hun verhalen te luisteren. Deze eigenschap helpt me bij het afnemen van interviews. Maar ik ben ook een echte pitbull. Ik bijt me in een onderwerp vast en laat pas los als ik de onderliggende waarheid boven tafel heb. Mijn juridische achtergrond zorgt ervoor dat ik de onderwerpen die mijn interesse hebben, vaak vanuit een juridische invalshoek benader.

Lopende onderzoeken

Ken je dat gevoel dat je iets hoort en dat je jezelf dan even achter de oren krabt? Heb ik dat nu goed gehoord? Hoe zit dat? Ik noem dat een huh-moment. Je verwondert je even over wat je hoort en zou er het liefst dieper in willen duiken. Tegenwoordig denk ik dat niet alleen meer, maar doe ik het ook. De onderwerpen die ik voor mijn onderzoeken uitkies, komen dan ook vaak voort uit zo’n huh-moment. Dat kan zijn als ik in mijn omgeving iets hoor, iemand me tipt over een eigen huh-moment, maar ook als ik de krant lees of een talkshow op tv volg. Een idee voor een onderwerp kan dus werkelijk overal ontstaan.

Vertrouwen

In de loop der jaren nam ik al behoorlijk wat interviews af. Ik vind het belangrijk dat mijn gesprekspartner zich op zijn gemak voelt. Dat kan alleen maar als we vooraf duidelijke afspraken maken over wat zijn rechten zijn. Mijn gesprekspartners vertel ik altijd dat ik niets publiceer voordat hij of zij het gelezen heeft en er zijn of haar goedkeuring over heeft gegeven. Hierin moet mijn gesprekspartner op mij kunnen vertrouwen en deze ‘regel’ zal ik dan ook nooit naast me neerleggen.

Deze website maakt gebruik van cookies om te zorgen dat jij de content te zien krijgt die relevant is voor jou. Het biedt jou de mogelijkheid om de artikelen te delen op socialenetwerksites. Daarnaast maakt deze site gebruik van een zogenoemde Facebookpixel, om de interactie tussen de website en Facebook te monitoren. Als je de website blijft gebruiken, geef je automatisch toestemming om deze cookies te verzamelen.