Mol 08-01

Wie is de Mol: #8 Gelijkgestemd

Zaterdagavond, half 9. Net als iedere week zitten we weer klaar voor ‘Wie is de Mol?’. Al is de setting deze week wel iets anders dan voorgaande weken. Met de iPad in de hand hopen we dat er een verbinding tot stand komt. Waar we ons bevinden? Op een hotelkamer bij Ulm, langs de Duitse Autobahn. De tv staat op een onlogische plek en lijkt geen BVN te hebben, dus we hebben goede hoop via de BVN-app naar ons favoriete programma te kunnen kijken. Maar we lijken niet de enige. Ook buiten Nederland wordt er blijkbaar goed naar ‘Wie is de Mol?’ gekeken. Om 20.00 uur was het geen probleem om via de livestream naar BVN te kijken, maar een half uur later komt er geen verbinding tot stand. Gelukkig biedt de app van NPO uitkomst. En omdat de uitzending inmiddels al lang en breed gestart is, is er gelukkig een mogelijkheid om vanaf het begin te kijken.

Tot zover het logistieke verhaal. De uitzending zelf was op z’n zachtst gezegd verrassend te noemen. Zaterdagmiddag leek ik eindelijk weer een spoor naar de Mol te hebben gevonden. Te veel hints wezen in de richting van Simone. Het vee in alle uitzendingen, de cirkels die steeds getoond worden, de letters M-O-L die ze met haar handen leek te maken en natuurlijk de positie op de groepsfoto… Helaas nemen we net voor de finale afscheid van deze ‘Mol’.

Na het vertrek van Emilio, Stine en Simone durf ik daarom niet met zekerheid te beweren wie van de overgebleven personen de Mol is. Nog steeds hoop ik niet dat Ruben de Mol is. Als je gaat terugrekenen, dan zijn er veel aanwijzingen in zijn richting en ook alle anderen lijken hem te verdenken. Maar zou de productie het zo duidelijk in beeld brengen als het zo zou zijn? Ik kan het me bijna niet voorstellen. Hoe dat in de voorgaande jaren was? We blikken terug op de halve finales van eerdere seizoenen:

In 2017 bleek Thomas de Mol. We zien als eerste wat hij bij de test invult. Jochem verdiende een vrijstelling voor de finale en het is daarom niet duidelijk wie zijn Mol was. Diederik spreidt zijn antwoorden over Sanne en Jochem en de enige vrouw in de halve finale, Sanne, spreidt over Jochem en Thomas. Thomas krijgt bij de executie als eerste zijn scherm te zien en Diederik wordt op het vliegtuig naar Nederland gezet.

In 2016 was Klaas de Mol. We zien als eerste wat hij bij de test invult. In de halve finale zette Tim 100% in op Klaas (met een klein beetje hulp van 3 jokers). Hoe Annemieke in de halve finale stemde, werd niet duidelijk gemaakt, maar door haar vrijstelling gaat ze automatisch door naar de finale. Taeke kon uiteindelijk net voor de finale vertrekken, omdat hij zijn inzet verdeelde over Tim en Klaas (en daarbij zelfs nog een joker inzette). Klaas krijgt als eerste zijn scherm te zien.

In 2015 bleek Margriet de Mol. We zien Marlijn als eerste de test maken. Zij gaat 100% voor haar Mol. Wie dat is, is op dat moment een raadsel. Ze zet wel een joker in om de uitslag van de tekst in positieve zin te kunnen beïnvloeden. Ook Rik zet een joker in, maar het blijft onduidelijk wie hij in zijn hoofd heeft bij het beantwoorden van de vragen. Chris zette alles in op Margriet. Alhoewel zij de Mol van 2015 was, kon hij vlak voor de finale terug naar Nederland. Margriet krijgt als eerste haar scherm te zien.

In 2014 was Susan de Mol. Tygo zien we als eerste een test invullen. Hij spreidt zijn kansen en zet in op Susan en een klein beetje op Sofie. Sofie zet alles in op Susan. Freek heeft een vrijstelling en is daarmee verzekerd van een plek in de finale. Susan krijgt als eerste haar scherm te zien en Tygo wordt kort voor de finale naar huis gestuurd.

Dan weer terug naar 2018. Simone, Olcay en Jan zetten allemaal alles op Ruben in. Ruben lijkt er nog niet uit te zijn wie de Mol is. Hij spreidt zijn antwoorden over Olcay en Jan. Hij krijgt als eerste zijn scherm te zien. Is dit net als in de afgelopen 4 jaar een teken dat hij de Mol is? In de vier voorgaande seizoenen zag de Mol in de halve finale als eerste een groen scherm en was hij daarmee verzekerd van een plek in de finale. Het is op z’n minst opvallend te noemen dat Ruben dit jaar als eerste zijn scherm te zien krijgt.

Ruben vind ik in de opdrachten overigens geen overduidelijke Mol. Daarin trekt Jan meer mijn aandacht. Tijdens het raften zit ik met kloppend hart naar het schommelende rubberbootje te kijken. Ik heb flashbacks van mijn eigen raft-avontuur in 2014. Ik sloeg overboord en had moeite om weer in de boot te komen. Ik weet dus hoeveel tijd het kost als je in het water terecht komt. Voor de Mol een geweldige kans om tijd te rekken en af te leiden van kokers met veel geld. Bovendien betekent het in het water liggen van Jan, dat de boot daar echt naartoe moet en dus geen andere lijn kan volgen. Verhindert hij hiermee dat er kokers met veel geld kunnen worden gepakt? Ruben moet bij de Kroatische vlag een gele koker pakken, maar omdat Jan in het water ligt, kan Ruben überhaupt geen koker pakken. Wiens schuld is dit?

Ik weet het echt niet meer. Waarschijnlijk is Ruben de Mol. Hopelijk is Jan de Mol. Mogelijk is Olcay de Mol. Als Jan de Mol is, dan is hij de beste Mol in jaren… Maar we zullen nog twee weken moeten wachten op het antwoord.

Wil je nog eens teruglezen welke hints ik eerder al oppikte over de overgebleven kandidaten. Lees dan mijn andere blogs die ik schreef over het spel der spellen.

Deel dit bericht

Deze website maakt gebruik van cookies om te zorgen dat jij de content te zien krijgt die relevant is voor jou. Het biedt jou de mogelijkheid om de artikelen te delen op socialenetwerksites. Daarnaast maakt deze site gebruik van een zogenoemde Facebookpixel, om de interactie tussen de website en Facebook te monitoren. Als je de website blijft gebruiken, geef je automatisch toestemming om deze cookies te verzamelen.