Mol 07-01

Wie is de Mol: #7 Schijn werper

Ik zit op het puntje van mijn stoel. Mijn ‘Mol’ krijgt als derde het scherm te zien na de executie. Ik voel een spanning, die ik niet heel goed onder woorden kan brengen. Ineens voelt het niet goed meer. Het zal toch niet? Na twee groene schermen kan het zomaar dat het derde scherm rood kleurt. Maar het zal toch niet dat mijn ‘Mol’ nu naar huis gaat?

Het kan dus wel. Er ontsnapt een kreetje uit mijn keel als het scherm van Stine rood wordt. Hoe is het mogelijk? Na Emilio wist ik zeker dat ik in de juiste tunnel zat. Ik kan het maar moeilijk geloven. Als ik nog eens door mijn aantekeningen blader, die ik tijdens de zevende aflevering van ‘Wie is de Mol?’ heb gemaakt, lees ik molacties die in mijn ogen overduidelijk in de richting van Stine wijzen. Tijdens de eerste opdracht staat ze bij de eerste poging per ongeluk net niet op de groepsfoto en bij de opdracht met de buizen schrijf ik: “Stine gedraagt zich als een voorbeeldige kandidaat, maar brengt net geen geld in de pot. Ergens heel dichtbij zitten, maar nét voorkomen dat er geld in de pot komt. Een ideale manier om te mollen.” Hoe blind kan ik zijn? Wat dat betreft zou ik een goede Mol zijn…

Maar goed, iedereen leek vooraf al te weten dat Stine deze week het vliegtuig terug naar huis ging pakken. Inclusief ikzelf. Huh? Ja, precies. Vorige week verwees ik naar het testscherm waarop de naam van Stine ontbrak. Mijn verklaring daarvoor was dat we op dat moment het scherm van Stine zagen en dat daarom haar eigen naam ontbrak. Maar ik had beter moeten weten. Alle deelnemers krijgen dezelfde vragen voorgeschoteld en het ontbreken van de naam van Stine kan dan ook niets anders geweest zijn dan een montagefout. Misschien denk ik gewoon te moeilijk. De hints naar Stine waren soms erg ver gezocht, maar alle titels van afleveringen waren tot nu toe te herleiden naar boeken van haar hand. En hetzelfde geldt voor de tweets van @IkBenDeMol.

Naast het bijhouden van mijn blogs waarin ik mijn verdenkingen uit, speel ik ook mee met een poule in de ‘Wie is de Mol?’-app. Een collega van mijn man gaat aan kop en na deze aflevering loopt hij verder uit op de anderen. De afgelopen 6 afleveringen verdeelde hij zijn punten steeds over twee spelers: de eerste twee afleveringen over Stine en Loes en aflevering 3, 4 en 5 over Stine en Ruben. Vorige week zette hij geen punten in en deze week gingen al zijn 3200 punten naar Ruben. Allemaal! Stine, de persoon die hij tot dan toe iedere week verdacht, kreeg zelfs geen fractie van het totaal. In de afgelopen twee weken is er blijkbaar voor hem een moment geweest, dat hem ineens deed besluiten dat Stine de Mol niet kon zijn. Ik heb dat moment gemist. Overigens was ik in onze poule niet de enige die Stine verdacht. Behalve de koploper had iedereen punten ingezet op Stine. Misschien verzacht dat de pijn een beetje…

Maar goed het spel gaat door, ook zonder Stine en ik moet een nieuwe koers bepalen. Olcay, Jan, Ruben of Simone, ik weet het oprecht niet meer. Ineens ben ik ook niet meer zo zeker van mijn zaak dat Jan de Mol níet kan zijn. Misschien hoop ik zelfs wel dat hij de Mol is. In het programma ‘Jan wordt vader’ zegt zijn vriendin Dieuwertje in een gesprek met Jan dat hij een groot deel van het tweede trimester van de zwangerschap weg is. Dat was vóórdat hij richting Georgië vertrok. Als hij een kandidaat is, dan weet zijn vriendin toch helemaal niet hoelang hij weg zal zijn? Aan de andere kant… Het hele programma duurt zo’n 3 weken, dus misschien dat het wat overdreven is om dan te zeggen dat hij bijna het hele trimester weg is. Misschien doelde ze daar wel helemaal niet op en was hij om een andere reden weinig thuis in die periode.

Maar dat is nu precies wat ‘Wie is de Mol?’ met je doet. Naar iedere kandidaat is vast wel een aanwijzing te herleiden. Wat mij betreft kan iedereen nu de Mol zijn. De titel van aflevering 1 leek heel duidelijk te verwijzen naar Simone, maar zoals ik in mijn blog over aflevering 3 al schreef, was hier ook een link met Jan te leggen.

De servettenhouder met de duidelijke muzieksleutel die vorige week op de ontbijttafel stond, lijkt overduidelijk een hint naar Ruben. Maar ergens hoop ik niet dat Ruben de Mol is. Ik kan dat niet goed uitleggen. Als je alle verdenkingen volgt, zal je zien dat iedereen Ruben verdenkt. Zelfs Stine. Ze schrijft in het dagboek van de afvaller dat ze te veel vragen moest gokken, maar dat ze zeker weet dat ze op de juiste Mol heeft ingezet. “Mijn droomscenario – een hilarische finale op paalhakken, geleend van mijn bondje – werd moeilijker naarmate steeds meer spelers de Mol op de hielen zaten.” Ik denk dat ik hoop dat Ruben niet de Mol is, omdat alle anderen een verrassendere Mol zouden zijn.

Simone is bijvoorbeeld een verrassende Mol, omdat ze de eerste nieuwslezeres zou zijn. Critici zullen dan zeggen dat ze haar geloofwaardigheid verliest als nieuwslezer. Ik zou het heel sterk vinden als de makers van het programma dan juist voor haar als Mol hebben gekozen.

Ook Olcay zou een verrassende Mol zijn. In de eerste afleveringen was ze zo overduidelijk aan het mollen dat niemand haar echt verdacht. Ze kwam wat dommig over, maar misschien is zij juist wel heel slim. Ze begon pas laat met het bijhouden van een molboekje, maar is wel verrassend ver gekomen. Het zou me echt verbazen als zij de Mol zou zijn, maar ik hoop er stiekem wel een beetje op.

Toch zou het voor mij de grootste verrassing zijn als Jan de Mol is. Zijn enthousiasme en gedrevenheid doen vermoeden dat hij niet anders dan een kandidaat kan zijn. Maar Moltalk toonde een overzichtje waaruit blijkt dat Jan van de overgebleven spelers het minste geld in de pot heeft gebracht. Best opvallend als je bedenkt dat hij zo fanatiek is. En bij het tonen van de schermen na de test lijkt hij ook steeds bloednerveus. Of is Jan gewoon een geweldige acteur? Ik hoop dat hij de Mol is, want dat zou het seizoen een verrassende wending geven.

Misschien moeten we gewoon de wijze lessen van Olcay volgen: “Ruben is de Mol, omdat Ruben nooit meewerkt en nooit geld verdient. Simone is de Mol, omdat ik niks van Simone weet. Ik ken haar nu al 2,5 week. Ik weet niks van die vrouw. Stine is absoluut niet de Mol, omdat Stine gewoon niet scherp genoeg is om de Mol te zijn. Jan is de Mol, omdat Jan de perfecte Mol zou zijn. Hij kan supergoed liegen, hij kan vriendjes maken, hij kan zich inzetten, hij lijkt me alle kwaliteiten te hebben die een Mol echt nodig heeft om ver te komen in dit spel.”

Maar voorlopig ben ik even stuurloos. En eerlijk gezegd heb ik best een beetje een kater na het zien van de aflevering. Voorgaande weken zocht ik alle hints tot op de bodem toe uit, maar deze week heb ik weinig zin om op zoek te gaan naar verborgen aanwijzingen. Mijn Stine-tunnel is ingestort en ik ga eerst maar eens kijken hoe ik die klap te boven kom. Ik beloof je dat ik volgende week weer met een frisse blik naar de uitzending zal kijken en hopelijk kom ik er nog voor de finale achter wie de Mol is.

Een ding wat me in deze aflevering is opgevallen, wil ik nog wel met je delen. De derde opdracht waarbij de deelnemers pakketten moeten sorteren in de trein, lijkt niet volgens planning te verlopen. Er worden slechts 7 pakketten op het juiste station afgeleverd in plaats van 9 en ook staan er twee pakketten in de trein niet in de juiste wagon. Onderweg lijkt er een pakket uit de trein te ‘vallen’. De vijf spelers staan in de volgende volgorde in de trein: Simone in de eerste wagon, Ruben op het balkon tussen wagon 1 en 2, Olcay in de tweede wagon, Stine in de tussenruimte tussen wagon 2 en 3 en Jan is de hekkensluiter in wagon 3. Het pakket valt tussen wagon 1 en 2 van de trein. Naast Stine lijkt daarmee ook Jan af te vallen als Mol. Ik heb het filmpje op WieIsDeMolHints.nl een aantal keer bekeken en wat me daarbij opvalt, is dat je een vage rode waas ziet in de buurt van dit pakketje. Simone heeft een opvallende rode blouse aan. Gooide zij het pakketje uit de trein? Of viel het pakket per ongeluk en is dit tevens een verwijzing naar de titel van de opdracht (met die verdachte spatie tussen schijn en werper)?

Alhoewel ik de voorgaande weken behoorlijk in een tunnel zat en je dus feitelijk niks hebt aan deze hersenspinsels, kan ik me voorstellen dat je graag leest hoe ik in de Stine-tunnel terecht ben gekomen. Alle eerdere blogs die ik schreef over ‘Wie is de Mol?’ vind je daarom in dit handige overzicht.

Deel dit bericht

Deze website maakt gebruik van cookies om te zorgen dat jij de content te zien krijgt die relevant is voor jou. Het biedt jou de mogelijkheid om de artikelen te delen op socialenetwerksites. Daarnaast maakt deze site gebruik van een zogenoemde Facebookpixel, om de interactie tussen de website en Facebook te monitoren. Als je de website blijft gebruiken, geef je automatisch toestemming om deze cookies te verzamelen.