Mol 06-01

Wie is de Mol: #6 Verlost

Deze week ging er niemand naar huis en de enige die haar scherm te zien kreeg, was Simone. Ik had het je vorige week al voorspeld en blijkbaar liet mijn glazen bol het juiste zien. Was dit geluk of kan ik ook voor mijn zoektocht naar de Mol op mijn gevoel vertrouwen? Nog maximaal een maand en we weten het.

De complottheorie over het penningmeesterschap
Als we dan toch aan het voorspellen gaan, dan wil ik eigenlijk ook nog een complottheorie met jullie delen. Alhoewel ik in mijn blogs heel duidelijk uitspreek dat ik Stine verdenk de Mol te zijn, weet ik dat er onder jullie een aantal zijn die Ruben verdenken van sabotage. En weet je, ergens begrijp ik dat wel. Ruben zou best een hele goede Mol zijn en zelfs vanuit de Stine-tunnel zie ik dat hij zich soms behoorlijk verdacht gedraagt. Ruben werd bovendien op een wel heel tactisch moment penningmeester. De Mol weet dat er op zo’n moment een belangrijke taak voor de penningmeester ligt, maar de Mol weet ook dat je bij deze twee opdrachten wel heel duidelijk in het vizier van de kandidaten bent. De échte Mol zou daarom nooit kort voor deze opdracht naar voren stappen en het risico lopen ontmaskerd te worden. Bovendien is het voor de Mol bijzonder prettig als kandidaten hun pijlen richten op een ander, zodat de Mol ongestoord haar gang kan gaan. De Mol heeft er dus baat bij dat een ander ineens heel erg verdacht wordt.

Wat ik denk dat er gebeurd is? Ik denk dat Stine en Ruben buiten het zicht van de kijkers een gesprek hebben gehad over het penningmeesterschap. Een gesprek waarbij Stine het penningmeesterschap van Olcay in twijfel heeft getrokken en er bij Ruben op heeft aangedrongen dat het misschien tijd wordt voor een nieuwe penningmeester. Heel subtiel, misschien zelfs zo subtiel dat Ruben zich er op dat moment niet van bewust was dat hij bewerkt werd. Compleet onwetend brengt hij in aflevering 5 het onderwerp ter sprake. En dan blijkt hij in zijn nieuwe functie ineens een sleutelpositie te hebben bij twee opdrachten.

In beide opdrachten treedt hij op als spelverdeler en als je goed kijkt, zijn de mogelijkheden voor hem om tijdens deze opdrachten te mollen, minimaal. Tijdens de ‘stoelendans’-opdracht kan zijn beslissing immers niet verhinderen dat er geld in de pot komt, want er zijn twee personen met geld onderweg naar de finish. Als Mol lijkt het me dat je juist bij zo’n opdracht invloed wilt kunnen uitoefenen wie er over de finish komt. Als Mol weet je waar de auto’s staan te wachten en je weet dus ook wat je moet doen om in de race te blijven. Ruben wist weliswaar wie waarvoor streed, maar bij de finish moest hij maar afwachten wat er binnengebracht werd.

En ook bij de tweede opdracht, waar hij wederom een belangrijke positie lijkt te hebben, kan hij eigenlijk vrij weinig uitrichten. Natuurlijk is hij verantwoordelijk voor de deuren die geopend worden, maar hij heeft Jan al vrij snel gevonden. Zelfs al was hij de Mol, dan wil de Mol toch zo lang mogelijk alleen de regie houden? Nu Jan vrij is, kunnen ook de andere kandidaten snel vrijgelaten worden en is zijn sleutelpositie ineens niets meer waard.

Vermoedelijk is Ruben op dit moment de enige die zeker weet wie de Mol is. Hij weet dat de andere kandidaten hem verdenken doordat hij het penningmeesterschap ter sprake heeft gebracht, maar hij weet ook wie hem daartoe bewogen heeft. Hij is slim genoeg om de conclusie te trekken dat dit met een achterliggende gedachte is geweest. Ruben als potentiële Mol naar voren schuiven is voor de échte Mol een perfecte dekmantel en van Ruben hoeft de Mol niks te vrezen. Zodra hij hier immers over spreekt met andere kandidaten, dan verkleint hij de kansen voor zichzelf om de finale te winnen. Ik geef je op een briefje: Ruben wordt de winnaar van ‘Wie is de Mol?’ 2018 en Stine is de Mol.

Hints in de afleveringen
Het lijkt dit seizoen makkelijker om kandidaten te elimineren dan de Mol te ontmaskeren. Door kandidaten weg te strepen die zeer zeker geen Mol zijn, kunnen we ons focussen op de Mol. Molacties vallen daardoor beter op en hints zijn simpeler te vertalen naar de werkelijke Mol.

Jan sprong er ook deze aflevering weer overduidelijk uit als kandidaat. Zodra hij door Ruben bevrijd is in het oude hotel in Tskaltoebo, racet hij door het gebouw, op zoek naar kamers die hij met zijn sleutelbos kan openen. In twee kamers vindt hij €100. Ook tijdens het verhuizen barst de Lada die door Jan geladen is, uit zijn voegen. De Mol weet dat de spullen die na de eerste propronde komen pas geld opleveren. Jan heeft weliswaar geen plaats meer voor een van de bewoners die €250 per stuk opleveren, maar hij weet met wat vakkundig sjor-en-stouwwerk nog wel wat objecten in het krakkemikkige autootje te krijgen. Met gevaar voor eigen leven en openslaande achterportieren hobbelt hij met zijn bepakking naar het nieuwe adres. Jan zet zich voortdurend in voor de pot. Zijn fanatisme verraadt dat hij geen Mol is, maar juist een kandidaat die zo veel mogelijk geld binnen wil brengen. Bovendien spreekt zijn gezicht boekdelen als de deelnemers na de tweede opdracht te horen krijgen dat ze zich klaar moeten maken voor de test. Jan lijkt oprecht verbaasd. Voor mij is hij daarom zeker een kandidaat.

Olcay blijft moeilijk te doorgronden. Ze haalt veel vreemde streken uit en heeft voortdurend een vervelende grijns op haar gezicht. Bij de laatste opdracht beantwoordt ze twee vragen onjuist. Het kan niet anders of ze doet dit bewust om de anderen te doen geloven dat ze de Mol is. Haar vragen waren niet de meest ingewikkelde vragen en als je al zo’n eind in het spel bent gekomen, moet je toch wel iets hebben onthouden over de voorgaande opdrachten. Ze molt te opzichtig en brengt te veel geld binnen. Hierdoor valt ze voor mij af als potentiele Mol.

Over Simone zegt Olcay: “Simone zou een perfecte Mol zijn. Ze is te lui om geld binnen te brengen, maar heeft altijd een antwoord paraat.” Ook Stine gaf deze aflevering al haar ongezouten mening over Simone: “Simone heeft niks gevonden en is slecht in de communicatie.” Het is mij inderdaad opgevallen dat Simone niet heel actief meedoet aan de opdrachten. Toch kan ik haar ook niet betrappen op het moedwillig verstoren van communicatie of mollen-gedrag. Helemaal uitsluiten dat ze de Mol is kan ik niet, maar als zij de Mol zou zijn, zou de productie dit waarschijnlijk niet door andere kandidaten laten benadrukken. Voorlopig staat ze op mijn reservelijstje.

Ruben bespraken we hierboven al even. Als hij de Mol was geweest, had hij nooit zo snel een van de anderen uit hun kamer laten komen. De Mol heeft immers voorkennis en weet dus welke sleutelbossen nodig zijn om bepaalde kandidaten te bevrijden. De Mol zou juist Jan niet snel vrijlaten, want dit is juist de persoon die het meeste geld in de pot brengt. Alhoewel er in deze aflevering een hele duidelijke verwijzing naar muzikant Ruben lijkt te zitten zoals we op de afbeelding bovenaan deze blog zien (G-sleutel als servetring op de ontbijttafel), lijkt het erg onwaarschijnlijk dat hij de Mol is.

Stine daarentegen weet dingen, die ‘normale’ kandidaten niet kunnen weten. Tijdens de opdracht in het hotel, weet zij als enige wat het kamernummer is van de kamer waarin zij is opgesloten. Ze lijkt bovendien weinig moeite te doen om door de anderen gevonden te worden. Een beetje rammelen met een sleutelbos veroorzaakt een nauwelijks hoorbaar geluid en het is dan ook niet gek dat het lang duurt voor ze gevonden wordt. Aan haar sleutelbos hangen nu net de sleutels die nodig zijn om kamers met veel geld te openen. Ook tijdens de tweede opdracht doet ze bar weinig en loopt heen en weer tussen Jan en Simone. Bij de laatste opdracht mag Stine twee rode schermen omdraaien en draait ze tot twee keer toe de €500 in het rood. Oké, om zich aan de afspraak met de anderen te houden, kon ze weinig anders doen, maar het kwam haar vast niet heel slecht uit. Overigens verwijzen de titel van de aflevering, de tweet van het Twitter-account van de Mol en het dagboek van de Mol allemaal naar boeken waar Stine op de een of andere manier bij betrokken is. En wie lijkt er wederom gespeeld verbaasd als het spel een ‘verrassende’ wending krijgt en er ineens een test gemaakt moet gaan worden?

Overigens is er nog iets heel opvallends in de aflevering te zien. Tijdens de test horen we Simone vertellen dat ze denkt dat Ruben de Mol is, maar dat ze nog niet zover is dat ze alles op hem durft in te zetten. Ondertussen zien we haar laatste vraag van de test, namelijk de vraag wie de Mol is. Opvallend genoeg kan er slechts tussen vier opties gekozen worden. Er zijn op dit moment nog 5 spelers in het spel. Wellicht staat de eigen naam er bij het maken van de test niet tussen. Op jezelf stemmen heeft zowel voor de Mol als voor de kandidaten immers weinig toegevoegde waarde. Simone zelf staat er wel tussen. De grote afwezige is Stine. Toont de productie hier misschien het laatste scherm van de test van Stine en heeft Simone in haar test wellicht helemaal niet zo duidelijk ingezet op Ruben als de productie de kijker laat vermoeden? Dat kan verklaren waarom haar scherm niet rood kleurde aan het eind van de aflevering.

In mijn vorige blogs liet ik al doorschemeren dat Stine voor mij de absolute Mol is. Wil je weten waar ik mijn Molkennis vandaan haal en welke hints ervoor zorgden dat ik Stine verdenk, lees dan vooral de andere blogs die ik schreef.

Deel dit bericht

Deze website maakt gebruik van cookies om te zorgen dat jij de content te zien krijgt die relevant is voor jou. Het biedt jou de mogelijkheid om de artikelen te delen op socialenetwerksites. Daarnaast maakt deze site gebruik van een zogenoemde Facebookpixel, om de interactie tussen de website en Facebook te monitoren. Als je de website blijft gebruiken, geef je automatisch toestemming om deze cookies te verzamelen.