Mol 05-01

Wie is de Mol: #5 Zienswijzen

Voor het eerst dit seizoen keek ik een aflevering van ‘Wie is de Mol?’ niet live. En ik moet zeggen, eigenlijk vind ik dat niks. Ik wil meteen na de uitzending alle hints onder de loep nemen en natuurlijk wil ik zien wat er op sociale media door en over de Mol geschreven wordt. Met de telefoon op de vliegtuigstand reden we tegen tien uur naar huis. Bij thuiskomst sliep dochterlief gelukkig door en konden we met wat vertraging naar ‘Wie is de Mol?’ kijken.

In tegenstelling tot wat ik normaal doe, bekeek ik het Twitter-account van @IkBenDeMol pas nadat ik de aflevering gezien had. Geen idee of ik anders naar de aflevering gekeken had, als ik de tweet eerder gelezen had. Waarschijnlijk niet. Sinds ik vorige week alles eens op een rijtje heb gezet en met wat hulp van molloten de Stine-tunnel ingedrukt werd, lijk ik oogkleppen op te hebben. Ergens ben ik blij dat we afscheid moesten nemen van Loes, want alhoewel Stine overduidelijk de Mol is, word ik soms door Simone en Loes aan het wankelen gebracht. In de blog van vorige week leek een van de passanten in het park immers verdacht veel op Loes met haar opgerolde mouwtjes. Afijn, afscheid van haar betekent dus dat het steeds aannemelijker wordt dat Stine de Mol is.

Tweet van @IkBenDeMol
Waarom is er ook deze week weer van overtuigd ben dat Stine de boel saboteert? Laten we beginnen met de tweet van de Mol. Op het twitter-account lezen we: “Wat een circus, deze afvalrace getekend door verwarring en wanorde. Wie kunnen de kandidaten vanavond afstrepen? #widm”.

Na het zien van de aflevering weten we dat de eerste opdracht zich in een circus afspeelde. De tweede opdracht was een stoelendans met auto’s en de derde opdracht was een woordzoeker, waarbij de woorden afgestreept moesten worden. De tweet lijkt daarmee net als in de voorgaande weken direct te verwijzen naar de opdrachten.

Voor het dieper ontrafelen van deze tweet liet ik mij net als vorige week helpen door @DKlanderman op Twitter. Stine maakte samen met Frank Meester een komische theatershow over het ouderschap. De titel van de theatershow is ‘Het opvoedcircus’. In het boek ‘De opvoeders: Wat filosofie de schipperende ouder kan leren’ dat een verlengde lijkt te zijn van de theatershow, gaan Stine en haar co-writer in op de theorie van Plato. Plato is van mening dat alle kinderen een collectieve opvoeding moeten krijgen en dat er een afvalrace moet plaatsvinden als het gaat om doorleren. Need I say more?

Hints in de aflevering
De eerste opdracht speelt zich af in Tbilisi Circus dat gebouwd is in 1939. In 2015 was Stine Jensen te gast in OBA Live. In dit programma vertelde ze over feministe Germaine Greer. Greer is geboren in 1939. Toeval of is deze locatie minder toevallig gekozen dan we zouden vermoeden?

Het zijn nogal wat opdrachten die de deelnemers in het circus moeten uitvoeren: een kaartenhuis bouwen van vier verdiepingen (weer die kaarten), stoelen met geld vinden, balletje-balletje, popcorn verkopen (waarbij Stine een beteuterd kind straal voorbij loopt), limbodansen, muntjes opstapelen tot een touwtje, terwijl er zeep uit de lucht komt vallen en ballonnen kapotmaken in de hoop daar geld in te vinden. Olcay zet flink haar nagels in om de ballonnen kapot te krijgen en de Mol kan niet verhinderen dat Loes hier een biljet van €500 van de grond tovert. Ook met de andere opdrachten wordt er wat geld verdient en aan het eind van de opdracht blijkt het circus de pot met €1640 gespekt te hebben. De totale pot komt daarmee op €7450.

Dit lijkt Ruben een mooi moment om het penningmeesterschap ter sprake te brengen. Hij hoeft niet per se penningmeester te zijn, maar het lijkt hem goed als er gewisseld wordt. Als Jan hem vraagt of hij een beetje goed met geld is, antwoordt hij: “Nee, ik ben muzikant.” Handelt Ruben hier met voorbedachte rade? Weet hij wat er bij de volgende opdracht komen gaat? Olcay geeft aan Ruben niet te vertrouwen met het geld en zelfs het argument van Jan, dat het dan juist misschien een mooie manier is om te kijken wat hij met het geld doet, trekt haar niet over de streep. Er wordt gestemd en drie personen kiezen voor Ruben als nieuwe penningmeester. Olcay besluit om redenen die voor de kijker onduidelijk blijven om dan ook voor Ruben te kiezen en haar stem is daarmee doorslaggevend. Ze belooft een schaduwboekhouding bij te houden en daarmee is de kous af.

Als nieuwe penningmeester mag hij de verdeling voor de volgende opdracht maken. De deelnemers krijgen allen een envelop en moeten die over de eindstreep zien te krijgen. Klein detail; op iedere locatie moeten ze op zoek naar een nieuwe auto en er is steeds een auto minder dan er spelers zijn. Een afvalrace dus. Olcay krijgt de envelop met €1000. Ruben is ervan overtuigd dat zij hard haar best zal doen als het op geld aankomt en dat het hoogste bedrag daarom bij haar in de beste handen is. Ook Loes vertrouwt hij een geldbedrag van €500 toe. Aangezien Jan in zijn ogen de snelste is en hij een gelijk aantal jokers krijgt als deze over de finish komen – wat hij overigens later tegenover Jan glashard ontkent – geeft hij Jan de envelop met 2 jokers. Simone krijgt 1 joker en Stine mag voor spek en bonen meespelen met een lege envelop. Des te opvallender is het dat ze zo haar best doet om de finish te bereiken. Als argument voor haar fanatisme zegt ze dat ze wil voorkomen dat de jokers de finish bereiken. Maar waarom? Het is natuurlijk een perfect excuus voor een Mol die de pot zo leeg mogelijk wil houden. Wil ze niet juist voorkomen dat er geld binnengebracht wordt? Gelukkig sneuvelt ze kort voor de finish en is Loes haar net voor. Haar bijdrage wordt verdubbeld en na deze opdracht staat de teller op €8450.

Dé hint van 2018 lijkt verscholen in de kentekens van de busjes waarmee de deelnemers naar de derde opdracht gebracht worden. In Moltalk werd al een tweet van @ireenmi voorgelezen, waarin zij schrijft dat Jan in een busje stapt met het kenteken WI 002 DM. Dit is inderdaad opvallend. Maar wat ik nog opvallender vind, is dat Jan niet alleen in die auto zit. Ook Olcay en Loes stappen in het zwarte busje met het overduidelijk geregisseerde kenteken. Omdat ik heel nieuwsgierig ben naar het kenteken van het busje waarin de andere deelnemers gestapt zijn, heb ik dit deel van de aflevering shot voor shot bekeken. En gelukkig, er blijkt een shot te zijn waarop beide auto’s komen aanrijden. En raad eens? Stine, Ruben en Simone blijken in een auto te zitten met het kenteken WI 001 DM! Dat op zich vind ik nog niet eens zo spectaculair, maar het feit dat ik dit zelf ontdek, dat er blijkbaar geen molloten zijn die dit al hebben gezien en dat hier dus geen aandacht aan besteed wordt tijdens de nabespreking in Moltalk, dát vind ik verdacht. Wat er wel en niet in Moltalk besproken mag worden, wordt geregisseerd door de makers van ‘Wie is de Mol?’ en ik vermoed dat deze hint bewust buiten de nabespreking is gehouden.

Tussen de opdrachten door gebeurt er nog iets opvallends. Jan benadert Ruben voor een bondje en Ruben belooft hierover niets tegen Loes te zeggen. Natuurlijk is niets wat het lijkt bij ‘Wie is de Mol?’ en Ruben kan dan ook niet wachten om zijn nieuw beklonken bondje met zijn maatje van het eerste uur te bespreken. In de biecht zegt hij hierover: “We zijn nu op een punt in het spel aangekomen dat het schaken is begonnen.” In aflevering 3 worden verschillende schaakstukken getoond en in de Molcast komt het schaken ook voor. Zijn deze schaakstukken misschien toch een verwijzing naar Ruben?

De laatste opdracht bestaat uit het oplossen van een woordzoeker. Appeltje eitje, zou je zeggen, zij het dat deze woordzoeker afwijkende afmetingen heeft, wat het zicht bemoeilijkt. Maar er gaat behoorlijk wat mis tijdens deze opdracht. Op de website van ‘Wie is de Mol?’ staat een afbeelding waarin we precies kunnen zien wie welke woorden heeft weggestreept. Stine lijkt haar woorden niet helemaal af te maken, waardoor er een aantal letters ten onrechte niet zijn doorgestreept. Ook worden er een aantal woorden niet gevonden (of er wordt niet naar gezocht). Het is niet verwonderlijk dat de oplossing ‘Streepte de Mol de Mol weg?’ niet gevonden wordt. Wat we met deze oplossing moeten? Geen idee. Wie de Mol ook is, het antwoord op de vraag kan nog alle kanten op. Want wat kunnen we met ‘ja’ of ‘nee’? Overigens komt de naam van Jan twee keer voor in de puzzel. Zijn naam werd een keer door Loes weggestreept en een onbekend persoon verfde zijn naam. Is dit een hint? Het lijkt mij sterk en dat heeft alles te maken met de uitslag van de test die we na deze opdracht te zien krijgen.

Jan zit duidelijk met klamme handen bij de test. De zweetdruppels staan op zijn voorhoofd en al kun je nog zo goed acteren, deze nervositeit ziet er echt uit. Hetzelfde geldt voor de angstige konijnenoogjes van Olcay trouwens. En ook het hart van Simone zie je in haar borst kloppen, als ze wacht op de kleur van haar scherm. Met haar gezicht lijkt ze niks te willen verraden, maar vlak voor ze haar scherm te zien krijgt, duiken haar mondhoeken naar beneden. Bij een Mol zou dit niet gebeuren, want die hoeft immers nooit naar huis en hoeft daardoor niet bang te zijn voor de kleur van het scherm. Wie wel heel opvallend reageert is Stine. Voortdurend lachend wacht ze tot het haar beurt is om het scherm te zien te krijgen. Voor iemand die tot nu toe altijd passief gereageerd heeft, is haar reactie op het groene scherm wel heel uitgelaten. Ze slaat haar hand voor haar mond, beweegt haar ogen wat van links naar rechts, kijkt nog eens om zich heen en fronst. Best veel mimiek voor iemand die steeds een stalen gezicht liet zien. Stine is dan ook zonder twijfel de Mol en bezit helaas weinig acteertalent om dat te verhullen. Van Loes nemen we afscheid en met nog 5 overgebleven spelers werken we langzaam in de richting van de finale.

Tot slot wil ik me nog aan een laatste voorspelling wagen. Zaterdag 10 maart 2018 is de finale van ‘Wie is de Mol?’. Dat betekent dat er in de week ervoor nog 3 deelnemers strijden en dat betekent dat er nog ergens een aflevering zal zijn waarbij niemand hoeft te vertrekken. Mijn voorspelling luidt dan ook: volgende week krijgt niemand een rood scherm te zien.

Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig naar mijn eerdere verdenkingen, lees dan mijn andere blogs over het meest zenuwslopende spel van 2018.

Deel dit bericht

Deze website maakt gebruik van cookies om te zorgen dat jij de content te zien krijgt die relevant is voor jou. Het biedt jou de mogelijkheid om de artikelen te delen op socialenetwerksites. Daarnaast maakt deze site gebruik van een zogenoemde Facebookpixel, om de interactie tussen de website en Facebook te monitoren. Als je de website blijft gebruiken, geef je automatisch toestemming om deze cookies te verzamelen.