Mol 04-01

Wie is de Mol: #4 Vooruitzicht

Nee, dit kan niet waar zijn. Mijn gedoodverfde Mol van het eerste uur heeft zojuist mijn favoriete programma verlaten. Bij het afscheid realiseerde ik me ineens dat de zenuwachtige trekjes van Emilio gewoon bij zijn karakter horen. Misschien vond hij het gewoon rete-spannend dat hij met dit spelletje mee mocht doen. We nemen in ieder geval afscheid van een sympathieke kandidaat. Eentje die we in ons hart gesloten hebben. Ik tenminste wel.

Kort voor aanvang van de vierde aflevering van ‘Wie is de Mol?’ wist ik het ineens zeker: Stine is de Mol. En ja, noem het laf om te zeggen dat ik juist nu Emilio vertrokken is, mijn verdenking heb bijgesteld. Ik was er zelf ook verbaasd over. Maar helemaal vreemd is het niet. In de eerste aflevering werd er overduidelijk gemold door het duo Stine – Emilio. Als Emilio geen Mol is, dan kan het niet anders of Stine heeft haar sabotage-streken geprojecteerd op een kandidaat en daarmee de kijker laten geloven dat Emilio hier aan het mollen was. Slim. Maar ze is natuurlijk niet voor niets filosoof.

Tweet van de Mol
Waarom ik er nu zeker van ben dat Stine de Mol is? Kort voor de aflevering las ik de tweet op het Twitter-account @IkBenDeMol. “Niets Is Wat Het Lijkt is de Rode Draad van aflevering 4. Zal Tunnelvisie de kandidaten geld opleveren? #widm”

Behalve dat deze tweet verwijst naar alle opdrachten in de aflevering, lijkt er nog iets in verscholen te liggen. Er zijn namelijk bewust woorden met een hoofdletter geschreven. Alle hoofdletters in de tweet zijn een beginletter van een boek dat Stine ooit schreef. Molloot Danielle Klanderman somde ze in een reactie op de tweet van de Mol op en ook de hoofletter Z kan daar met de titel Zussenboek nog aan toegevoegd worden.

Hints die naar Stine leiden
Maar dat is niet alles. Molloot Danielle ziet meerdere hints die naar Stine leiden, zo lezen we op haar Twitter-account. Veel hints lijken inderdaad heel duidelijk in de richting van Stine te wijzen. Andere vond ik wellicht wat vergezocht. Maar in de volgende hints kan ik haar wel volgen:

In aflevering 4 zien we een shot van een harten boer (speelkaart). Samen met Leo Wentink ontwikkelde Stine ‘Mag ik je wat vragen?’ een kaartspel dat kan helpen om het gesprek met je vrienden aan te gaan.

De Deense vlag bestaat uit een wit kruis tegen een rode achtergrond. De vlag van Georgië bestaat uit een wit kruis met een rode achtergrond en in ieder rood vlak staat een kleiner wit kruisje. De hoofdkleuren van de vlaggen zijn gespiegeld. Stine heeft een tweelingzus en daar zou dit spiegelbeeld naar kunnen verwijzen.

In alle afleveringen zien we opvallend veel kruisen. In deze vierde aflevering komt het kruis terug in graffiti op de muur als de kandidaten klaar staan om via een zipline naar het andere gebouw te komen. Verwijzen deze kruisen naar de Deense en Georgische vlag (en dus indirect naar de zussen)?

Bij de eerste opdracht in aflevering 4 zien we op een van de locaties twee nagenoeg identieke sterren. Is dit een verwijzing naar de tweeling, waar Stine onderdeel van is?

Stine en Jan rijden in aflevering 3 rond in een auto met het kenteken JJ 908 SS. Zijn deze dubbele letters te linken aan Stine en haar tweelingzus Lotte?

Stine bundelde in het boek ‘Aapverhalen’ allemaal verhalen waarin apen centraal staan. Bij de beschrijving van het boek op Bol.com lezen we: “Vaak staat de aap in de literatuur een treetje lager op de evolutieladder, maar even vaak fungeert hij als spiegelbeeld voor de mens.” In aflevering 2 zagen we veel spiegelbeelden en zelfs een mok met een aap erop.

De test in aflevering 2 werd in de bibliotheek gemaakt. Stine schreef verschillende boeken.

De test van aflevering 4 werd in een wijnopslag gemaakt. Stine schreef haar boek ‘Dus ik ben’ samen met Rob Wijnberg.

Tijdens de test verschijnt er een steenbok in beeld. Stine heeft het sterrenbeeld Steenbok.

Molacties van Stine
We kunnen er eigenlijk niet omheen dat Stine ook tijdens de opdrachten duidelijk de boel in het honderd probeert te sturen. In de eerste opdracht is ze het doorgeefluik tussen de ondergrondse en bovengrondse kandidaten. Het begint bij het geven van de eerste aanwijzing. Stine wil de groep de eerste straat rechts sturen, wat op zich heel duidelijk is, maar ze vergeet daarbij te zeggen dat ze eerst naar rechts moeten lopen. Gelukkig is daar Loes, die dit nog even toevoegt. En ook bij het omschrijven van de foto’s zorgt ze ervoor dat de kandidaten naar alles op zoek gaan, behalve naar de juiste dingen. Als filosoof weet zij als geen ander hoe je beelden in iemands hoofd kunt vormen en als je spreekt over een beeldhouwwerk dan gaat iedereen op zoek naar een beeld en niet naar een plakkaat. ‘Hollywood Walk-Of-Fame-sterren’ zijn in mijn beleving niet wit, maar de sterren waar de kandidaten naar op zoek moeten, zijn dat juist wel. Dat vergeet Stine in eerste instantie te vertellen. Vervolgens wordt de verbinding ook nog eens op mysterieuze wijze verbroken en er is duidelijk te zien dat dit niet aan Jan ligt. En als klap op de vuurpijl vertelt Stine met nog negen seconden op de klok dat zij, Emilio en Loes ergens onder de grond zitten. Cruciale informatie, die ze best iets eerder had kunnen geven.

Tijdens de tweede opdracht is de Mol vlak langs alle kandidaten gelopen, vertelt Art. Een van de vragen die Art aan alle deelnemers stelde was: “Wil je nu al weten wie de Mol is?” In het dagboek van de Mol lezen we dat de Mol dit een behoorlijk spannend moment vond. “Die gedachte alleen al. Bij elke kandidaat die die vraag met “ja” beantwoordt, slaat mijn hart op hol. Het is hét teken, dat ik weer een wandeling moet maken door het park. Binnen het gezichtsveld van die kandidaat.” ‘Vooruitzicht’ is de titel van de aflevering. Konden de kandidaten de Mol zien als ze vooruit keken?

Ik denk dat ik de Mol gezien heb. In een van de laatste shots passeert een vrouw met een productiepetje op. Ze draagt duidelijk een pruik. Iets wat daarnaast nog opvalt zijn de opgerolde mouwtjes. Bij Loes zagen we dit al vaker terugkeren. Maar deze persoon lijkt bredere schouders te hebben dan Loes. Het loopje lijkt op dat van een vrouw. Dan blijven Stine en Olcay over. Olcay lijkt ook te smal en alhoewel Stine nogal onderuitgezakt staat, denk ik dat we hier toch echt Stine door het beeld zien lopen. Maar ik geef toe: het kan hier alle kanten op. En uit de blikken van de deelnemers op het nieuws dat de Mol gepasseerd is, kunnen we ook al niets afleiden.

Over de molactie bij de derde opdracht kan ik kort zijn. Als Ruben bijna huilend besluit niet naar de overkant te zweven, neemt ook Stine de beslissing om achter te blijven. “Ik vind het goed. Ik vind het wel heel leuk en ik zou het wel echt willen. Maar het komt wel een keer.” Stine en Ruben gaan dus niet naar de overkant, maar dat verhindert niet dat er met deze opdracht €5000 aan de pot wordt toegevoegd. Eindsaldo: €5.810,-.

En de rest van het verhaal is bekend. Na de vrijstelling van Jan en het groene scherm van Ruben, Stine en Olcay, krijgt Emilio een rood scherm te zien. Hij kan zijn koffers pakken. In het dagboek van de afvaller lezen we dat hij ‘Wie is de Mol?’ heeft beleefd als een schoolreisje voor volwassenen en dat de bus nu zonder hem verder gaat. Eeuwig zonde. Wat een geweldige kandidaat.

Wil je lezen hoe ik in mijn vorige blogs compleet op het verkeerde spoor zat als het om de zoektocht naar de Mol gaat? Hier lees je ze allemaal.

Deel dit bericht

Deze website maakt gebruik van cookies om te zorgen dat jij de content te zien krijgt die relevant is voor jou. Het biedt jou de mogelijkheid om de artikelen te delen op socialenetwerksites. Daarnaast maakt deze site gebruik van een zogenoemde Facebookpixel, om de interactie tussen de website en Facebook te monitoren. Als je de website blijft gebruiken, geef je automatisch toestemming om deze cookies te verzamelen.