Mol 03-01

Wie is de Mol: #3 Kreupelstraat

Sommige afleveringen van ‘Wie is de Mol’ kunnen je compleet op het verkeerde been zetten. Alhoewel, gebeurt dat niet in iedere aflevering? Ik ben in ieder geval ineens niet meer zo zeker van mijn Mol.

Zoals altijd begin ik deze blog met het analyseren met de tweet van het account @IkBenDeMol. De tweet die de Mol voor aanvang van de uitzending het wereldwijde web op gooide, luidde: ““Vanavond zien we pieken en dalen” #widm”. Wat ik opvallend vind, is dat deze tekst, net als de tweet voorafgaand aan aflevering twee, tussen aanhalingstekens staat. Ik vind dit opvallend, omdat de aanhalingstekens van de tweet die verwees naar de gebeurtenissen in aflevering één, schitterden door afwezigheid. Maar goed, het kan natuurlijk ook zijn dat de Mol niet kijkt op een leesteken meer of minder. Toch denk ik dat bij ‘Wie is de Mol?’ niets aan het toeval wordt overgelaten. De redactie kijkt ongetwijfeld over de schouder van de Mol mee en ik denk dat we daarom gerust kunnen aannemen dat de aanhalingstekens er niet voor niets staan. Dat suggereert dus dat iemand dit zegt. Maar wie? Zelfs nadat ik de aflevering meerdere keren, zij het in etappes, heb bekeken, kan ik niemand op zo’n soort uitspraak betrappen.

Voor de opdrachten in deze aflevering reist de groep af naar het Kaukasusgebergte. Wijst de hint van de Mol dan misschien naar te bergtoppen en dalen? Dat lijkt de meest logische verklaring. Maar bij ‘Wie is de Mol?’ is niets wat het lijkt, dus ook andere opties kunnen we niet uitsluiten. Op Twitter wordt er druk gespeculeerd. Een piek en een daalder zijn beide munten. Verwijst de Mol hier naar het geld dat in deze aflevering verdiend wordt? En moeten we de piek dan zien als €100 en de daalder als €250? Of denken we dan te moeilijk? Verwijst de hint wellicht naar de laatste opdracht van de aflevering, waarin 4 dappere deelnemers al paraglidend op grote hoogte (piek) informatie doorgeven aan de deelnemers op de grond (dal)? Voor nu kan ik er nog maar weinig mee.

De aflevering zelf biedt al evenmin duidelijke aanwijzingen die naar de Mol leiden. Het enige wat mij vooral in deze aflevering opviel, was dat er verdacht veel vee door het beeld loopt. Tijdens de introductie van Art zien we een koppel koeien achter hem langs lopen. En ook tijdens de opdracht met de auto’s moet er verschillende malen gestopt worden voor een kudde schapen of een overstekend paard. In 2016 zagen we iedere aflevering een kruis voorbij komen en dit verwees naar Klaas van Kruistum, die uiteindelijk de Mol bleek te zijn. Een jaar eerder zagen we veel margrieten in de afleveringen en toen was inderdaad Margriet van der Linden de Mol. Ook Art heeft het in de intro over “de wolven versus de schapen”. Verwijzen de schapen, de koeien en de paarden dit jaar naar iemand die iets met deze dieren in zijn of haar naam heeft? Simone WEImans bijvoorbeeld?

Alhoewel ik de kruisen in 2016 te opzichtig vond en Klaas voor mij absoluut geen Mol kon zijn, neig ik er nu naar om te zeggen dat we deze hints niet te snel naast ons neer moeten leggen. Ook in de eerste aflevering, leek de titel een hele duidelijke link met Simone te hebben. Simone is bovendien een speler die verder redelijk onzichtbaar is in het spel. Ook een Mol wil niet opvallen. Wordt het niet eens tijd om uit mijn tunnel te komen en me meer te gaan richten op Simone? Maar Emilio dan?

Overigens zag ik vandaag een berichtje op Twitter voorbij komen waarin stond dat een essay van Simone de Beauvoir (de dame waar de titel van aflevering 1 naar lijkt te verwijzen) vertaald is door ene Jan Versteeg. Zonder de –h in de achternaam, maar toch? Is dit ook weer een hint? Jan vind ik veel te speels en bovendien veel te fanatiek voor een Mol. Maar misschien…

Dan de aflevering zelf. De groep speculeert dat er vandaag wel eens geld in de pot zou kunnen komen. Er moet dus een penningmeester gekozen worden. Jan roept meteen dat hij altijd alles kwijtraakt en dat hij dus niet de geschikte persoon is. Emilio laat ook graag zijn telefoon ergens liggen en Bella beweert geld gelijk uit te willen geven. Olcay ziet haar kans schoon en vindt het wel leuk: “Als jullie mij vertrouwen, dan wil ik best penningmeester zijn.” Simone benadrukt nog dat het meer dan leuk is en dat het een waanzinnige verantwoordelijkheid is. Stine vraagt of er nog andere mensen zijn die dit zouden willen, waarop Olcay inhaakt dat ze dit nu al besloten hebben.

Voor mij als kijker ging dit wat snel. Ik heb namelijk geen stemming gezien en ik heb ook niet gezien wat de groep er precies van vond dat Olcay zich opwierp. Als Stine zegt dat ze denkt dat de groep haar vast wel zou vertrouwen met het geld, blijft het ijzingwekkend stil. Vertrouwt de groep Stine niet? Als kijker weten we dat Emilio Stine verdenkt, maar van de andere kandidaten hebben we dit niet expliciet gehoord (of ik heb het gemist). Persoonlijk verdenk ik Stine (nog) niet en ik vind de stilte dan ook behoorlijk onaardig naar haar toe.

Dan de opdrachten. Tijdens de eerste opdracht moeten de deelnemers een kwartier rondjes rijden door het dorp Stepansminda en daarbij voorkomen dat ze worden ingesloten door de rode auto’s. Ruben vertrekt als eerste met de auto van €50. Een minuut later vertrekken ook Olcay en Bella in de auto met €750. Het is de afspraak dat alle auto’s een minuut na elkaar vertrekken en het is daarom verwonderlijk dat de auto met Stine en Jan, die een verdubbeling van de pot kan opleveren, direct gaat rijden als Olcay het gaspedaal heeft ingetrapt. Hoeveel tijd de andere auto’s wachten is vervolgens onduidelijk, maar als de auto ter waarde van €250 gaat rijden, met Loes aan het stuur en Emilio op de bijrijdersstoel, vergeet Emilio de timer aan te zetten. Onhandig, want zo is er natuurlijk meer tijd voor de rode auto’s om deze auto klem te rijden. Of is dit niet alleen onhandig, maar juist een slimme actie van de Mol? Simone tuft in haar eentje met een auto ter waarde van €200 door het Georgische dorp. Geeft dit haar kansen om buiten het zich van de camera’s en de kandidaten te mollen?

Als alle teams in de auto zitten, vertolken Emilio en Bella een duet over de portofoon. ‘Hello’ klinkt op de porto van Emilio en hij antwoordt à la Lionel Richie: “Is it me you’re looking for?”. Is dit een hint in zijn richting? Misschien wat vergezocht, maar zeker het vermelden waard.

Ondertussen kampen de andere auto’s met problemen. Simones auto valt uit als ze de heuvel op probeert te komen en Ruben wordt ingesloten door een kudde schapen. Niet lang daarna rijdt Ruben zich klem op een wegafzetting en daarmee ligt de €50 uit het spel. Maar de overige spelers zijn nog lang niet klaar met de opdracht. Emilio heeft kritiek op de portofoon-communicatie van Simone, Jan scheurt door het dorp alsof hij de snelste tijd op de racebaan wil noteren en Olcay rijdt alsof ze de enige chauffeur in het dorp is en het is een wonder dat er geen ongelukken gebeuren. 20 seconden voor het bereiken van de finish wordt de auto van Olcay en Bella uitgeschakeld door de rode monsters.

Simone en Loes weten hun auto’s uiteindelijk zonder kleerscheuren over de finish te brengen, maar de auto van Jan en Stine heeft iets meer moeite. Jan heeft de auto al een behoorlijk eind richting de finish geduwd, maar de hulp van de anderen wordt ingeroepen. Simone, Jan, Loes, Emilio en een dorpsbewoner drukken de verdubbelaar de eindstreep over. Eind goed, al goed. €900 voor de pot. Het saldo na opdracht 1 is eindelijk positief: €260!

De tweede opdracht draait om vertrouwen. De spelers lopen afzonderlijk van elkaar langs een viertal bakjes. In duo’s vertellen ze elkaar wat er in de bakjes zit (of niet) en met een ander duo wisselen ze deze informatie uit. Met deze informatie kunnen de duo’s hopelijk een keuze maken voor twee ‘juiste’ bakjes aan de andere kant van het veld. Maar wat is juist? De vrijstelling is zojuist voor het eerst in het spel opgedoken en ik kan me zo voorstellen dat iedereen deze vrijstelling graag in zijn bezit heeft. Ook de zwarte vrijstelling wordt in een van de bakjes ontdekt. Verder zijn de bakjes gevuld met wat plus-geld en min-geld. Ruben deelt al zijn bevindingen met Emilio, maar Emilio besluit het spel tactisch te spelen. Hij zwijgt over de inhoud van zijn bakjes. Als ik even in mijn tunnel blijf hangen en dit probeer te rijmen met het dagboek van de Mol dan zie ik een overlap. Daar lezen we namelijk: “Het spel geeft me zoveel plezier en inzicht. Ik speel het sociaal maar strategisch. Elke opdracht leert me van wie ik het vertrouwen nog moet winnen. Wie er op een ander spoor zit. Met wie ik beter wel of beter niet een verbond kan sluiten. Het (is) een kwestie van vertrouwen. Mol in actie!”

Stel dat Emilio de Mol is en wil weten hoe verdacht hij is bij de andere kandidaten, dan is dit het uitgelezen moment om dat te testen. Hij noemt twee bakjes en als de kandidaten daadwerkelijk voor die bakjes gaan, dan vertrouwen ze hem of kunnen ze door zijn bakje te openen testen of hij de waarheid spreekt. Wat zijn tactiek ook is, Loes en Bella openen de bakjes die hij noemt en vinden in het ene bakje €500 en in het andere bakje – €500. Olcay en Stine hebben dan meer geluk. Zij besluiten tegen het advies van Jan in te gaan en als Olcay het bakje opent, is ze de trotse bezitter van de zwarte vrijstelling. De almachtige vrijstelling die ze even later trouwens heel gemakkelijk van de hand doet aan Stine. “We zouden de buit verdelen en jij hebt hem echt verdiend.” Stine sputtert terecht niet tegen. Delen is in mijn ogen dat je er beiden iets aan hebt en dat lijkt hier niet het geval. Wat wil Olcay met deze actie bereiken? Een Mol heeft natuurlijk niets aan een vrijstelling, maar voor mij is ze nog steeds geen Mol, want dan zou het er wel erg dik bovenop liggen. Het lijkt er eerder op dat ze hier wat overmoedig wordt en juist de verdenkingen in haar richting wil dirigeren.

Door zowel de eerlijke als de leugenachtige aanwijzingen krijgt de groep het voor elkaar om het saldo van de pot weer flink terug te brengen. In het negatieve welteverstaan. De opdracht ‘spekt’ de pot met een negatief bedrag van €2000 en na deze opdracht prijkt er dan ook een min-teken voor het bedrag: – € 990. Olcay mag alle biljetten weer afgeven aan Art.

De derde opdracht is voor de durfals. Loes, Jan, Simone en Bella gaan de lucht in. Al paraglidend luisteren ze naar een ‘Molcast’, waarin Art ze informatie geeft over geschiedenis, sport, eten en kunst. De deelnemers op de grond moeten proberen de informatie uit de podcast te verzamelen en daarmee zoveel mogelijk van de 40 vragen te beantwoorden. Bella besluit haar hele podcast hardop te delen en Simone heeft weer eens moeite om het knopje van de porto in te drukken als ze praat. Waar hier ‘gemold’ wordt, blijft voor de kijker onduidelijk, maar na de landing zijn er 18 vragen juist beantwoord. De pot schiet weer in de groene cijfers en met €810 op de teller, is dit de eerste aflevering van het seizoen met een positief saldo.

Maar eerst moet er nog iemand naar huis. Met klamme handjes hoop ik dat mijn Mol niet naar huis gestuurd wordt. Nu ik meer afleveringen gezien heb, twijfel ik toch weer over mijn Mol. Zit ik wel goed als ik me enkel op Emilio blijf focussen? Hij vertoont veel leugenachtige en zenuwachtige trekjes, zoals plukken aan zijn haar en zenuwachtig heen en weer bewegen. Maar de hints wijzen steeds meer in de richting van Simone. Zal zij als nieuwslezeres gevraagd zijn om de Mol te zijn? Presentatoren en acteurs waren in voorgaande seizoenen geliefde personen om de rol van Mol in te vullen. Zowel Emilio als Simone past dus in dit plaatje. Ik spreid mijn kansen daarom voorlopig maar even.

Ik haal opgelucht adem als Bella het programma moet verlaten. Zij was voor mij nooit verdacht en als ik eerlijk ben vond ik haar ook als kandidaat het minst interessant om naar te kijken. Voor volgende week hoop ik dat we afscheid kunnen nemen van Olcay. Haar mollenstreken zijn te opzichtig en langzaam erger ik me groen en geel aan haar acties. Maar misschien is ze wel de Mol. Laten we hopen van niet.

Wil je je trouwens verdiepen in grappige, maar ook nietszeggende hints? Neem dan eens een kijkje op het Twitteraccount van @Onbruikbarewidmhints. Je lacht je krom, maar kunt er helemaal niets mee.

Wat denk je bijvoorbeeld van:
“De aflevering heet ‘Kreupelstraat’, dat is in Groningen. FC Groningen moest als laatste wedstrijd in 2017 tegen Sparta spelen. Sparta komt uit Rotterdam, net als Jan. Hij is dus de mol. #WIDM #OWIDMH

Heb je mijn blogs over de eerdere afleveringen gemist? In dit overzicht vind je ze allemaal terug.

Deel dit bericht

Deze website maakt gebruik van cookies om te zorgen dat jij de content te zien krijgt die relevant is voor jou. Het biedt jou de mogelijkheid om de artikelen te delen op socialenetwerksites. Daarnaast maakt deze site gebruik van een zogenoemde Facebookpixel, om de interactie tussen de website en Facebook te monitoren. Als je de website blijft gebruiken, geef je automatisch toestemming om deze cookies te verzamelen.