Mol 10-01

Wie is de Mol: #10 Finale

Eindelijk is het hoge woord eruit. Na weken puzzelen heeft de Mol een stap naar voren gedaan en zichzelf prijsgegeven. En oh, wat ben ik gelukkig met deze uitkomst. Wat ben ik onder de indruk van de Mol van dit seizoen. Wat een acteertalent heeft deze Mol. Jan, Jan, Jan, wat hebben we van je genoten.

Dat hij zijn rol bijzonder goed heeft vervuld, blijkt wel uit de verdenkingen van de spelers van de ‘Wie is de Mol?’-app. Jan was weliswaar hoofdverdachte, maar het was een nek-aan-nek-race. 36% van de mensen die meespeelden, was ervan overtuigd dat hij de Mol moest zijn. Kort daarachter volgde Ruben met 33% en de overige 31% was ervan overtuigd dat Olcay de boel saboteerde. Het lag dus bijzonder dicht bij elkaar.

Jan als kandidaat
Zelf was ik er lange tijd van overtuigd dat Jan de Mol niet kon zijn. Om mezelf maar eens te quoten:

“Jan vind ik veel te speels en bovendien veel te fanatiek voor een Mol.” (aflevering 3)

“Vervolgens wordt de verbinding ook nog eens op mysterieuze wijze verbroken en er is duidelijk te zien dat dit niet aan Jan ligt.” (aflevering 4)

“Jan zit duidelijk met klamme handen bij de test. De zweetdruppels staan op zijn voorhoofd en al kun je nog zo goed acteren, deze nervositeit ziet er echt uit.” (aflevering 5)

“Jan sprong er ook deze aflevering weer overduidelijk uit als kandidaat. Zodra hij door Ruben bevrijd is in het oude hotel in Tskaltoebo, racet hij door het gebouw, op zoek naar kamers die hij met zijn sleutelbos kan openen. (…) Jan zet zich voortdurend in voor de pot. Zijn fanatisme verraadt dat hij geen Mol is, maar juist een kandidaat die zoveel mogelijk geld binnen wil brengen. Bovendien spreekt zijn gezicht boekdelen als de deelnemers na de tweede opdracht te horen krijgen dat ze zich klaar moeten maken voor de test. Jan lijkt oprecht verbaasd. Voor mij is hij daarom zeker een kandidaat.” (aflevering 6)

“De Mol zou juist Jan niet snel vrijlaten, want dit is juist de persoon die het meeste geld in de pot brengt.” (aflevering 6)

“Toch zou het voor mij de grootste verrassing zijn als Jan de Mol is. Zijn enthousiasme en gedrevenheid doen vermoeden dat hij niet anders dan een kandidaat kan zijn. (…) En bij het tonen van de schermen na de test lijkt hij ook steeds bloednerveus.” (aflevering 7)

“Het pakket valt tussen wagon 1 en 2 van de trein. Naast Stine lijkt daarmee ook Jan af te vallen als Mol.” (aflevering 7)

Jan als Mol
Alhoewel ik er overduidelijk van overtuigd was dat Jan de Mol niet kon zijn, beschreef ik toch ook een aantal keer verdachte acties en hints, waardoor ik beter had moeten weten.

“Het is de afspraak dat alle auto’s een minuut na elkaar vertrekken en het is daarom verwonderlijk dat de auto met Stine en Jan, die een verdubbeling van de pot kan opleveren, direct gaat rijden als Olcay het gaspedaal heeft ingetrapt.” (aflevering 3)

“Dé hint van 2018 lijkt verscholen in de kentekens van de busjes waarmee de deelnemers naar de derde opdracht gebracht worden. In Moltalk werd al een tweet van @ireenmi voorgelezen, waarin zij schrijft dat Jan in een busje stapt met het kenteken WI 002 DM.” (aflevering 5)

“Overigens komt de naam van Jan twee keer voor in de puzzel.” (aflevering 5)

“In het programma ‘Jan wordt vader’ zegt zijn vriendin Dieuwertje in een gesprek met Jan dat hij een groot deel van het tweede trimester van de zwangerschap weg is. Dat was vóórdat hij richting Georgië vertrok. Als hij een kandidaat is, dan weet zijn vriendin toch helemaal niet hoelang hij weg zal zijn?” (aflevering 7)

“De titel van aflevering 1 leek heel duidelijk te verwijzen naar Simone, maar zoals ik in mijn blog over aflevering 3 al schreef, was hier ook een link met Jan te leggen.” (aflevering 7)

“Maar Moltalk toonde een overzichtje waaruit blijkt dat Jan van de overgebleven spelers het minste geld in de pot heeft gebracht. Best opvallend als je bedenkt dat hij zo fanatiek is.” (aflevering 7)

“Misschien moeten we gewoon de wijze lessen van Olcay volgen: (…) Jan is de Mol, omdat Jan de perfecte Mol zou zijn. Hij kan supergoed liegen, hij kan vriendjes maken, hij kan zich inzetten, hij lijkt me alle kwaliteiten te hebben die een Mol echt nodig heeft om ver te komen in dit spel.” (aflevering 7)

“Voor de Mol een geweldige kans om tijd te rekken en af te leiden van kokers met veel geld. Bovendien betekent het in het water liggen van Jan, dat de boot daar echt naartoe moet en dus geen andere lijn kan volgen. Verhindert hij hiermee dat er kokers met veel geld kunnen worden gepakt?” (aflevering 8)

“Jan grijpt dit moment aan voor een onderonsje met de mode-ontwerpster. Het is een mooi moment om Ruben nog eens extra verdacht te maken. Is dit slim spel van de Mol of komt de fanatieke kandidaat in Jan hier weer boven?” (aflevering 9)

“Muziek komt immers in veel afleveringen terug. (…) Maar wat als dit nu eens een verkapte verwijzing blijkt te zijn naar Jan? In 2016 won hij immers het eerste seizoen van de talentenjacht It Takes Two. (…) Het lijkt er dus op dat alle tracks in ieder geval een link met Jan hebben.” (aflevering 9)

Molacties
In de afsluitende finale-uitzending vertelt Jan over de molacties die hij heeft uitgehaald. Hij belde in de eerste opdracht een keer extra naar Art, hij streepte de letters in de woordzoeker met een ‘M’ weg, hij verscheurde geld in het verlaten hotel, hij verstopte lampen in het zicht van Olcay en hij zorgde dat zijn auto bij het verhuizen zo stampvol was, dat er geen ruimte meer was om een persoon mee te nemen. Stuk voor stuk acties waarmee hij geld uit de pot hield of een klein stukje van zijn ware identiteit bloot gaf. Overigens heeft Jan letterlijk tegen Stine gezegd: “Weer geen €1500 in de pot. Dat is toch mooi?!.” Stine heeft dit alleen nooit gehoord.

Het moment waarop Jan als Mol bijna ontmaskerd werd, was tijdens de vragen die Art stelde in de vierde aflevering in het park in Tiblisi. Bij iedere kandidaat liep Jan ‘even’ langs. Dat dit voor hem spannend moet zijn geweest, daar bestaat geen twijfel over. Een verkeerde blik in zijn richting en hij zou gezien zijn. Ruben miste Jan slechts op een haar na.

Voor ons als kijkers is het natuurlijk anders. De productie kan dermate knippen dat de kans groot is dat wij Jan niet te zien krijgen. Toch konden we als kijker Jan twee keer ontdekken in het park. Al moet ik eerlijk toegeven dat ik hem alleen kon vinden met een beetje voorkennis en met heel veel heen en weer spoelen van de aflevering.

Verborgen aanwijzingen
Voor de kijkers waren er ook een aantal aanwijzingen verborgen in de afleveringen. Het eindstation van de trein-opdracht was Tsemi. Tsemi is een anagram van ‘It’s me’. Bovendien stond boven deze plaatsnaam een Georgische tekst waar je met een beetje fantasie de naam ‘Jan’ in kunt lezen. Wat zo grappig is aan deze hint, is dat ik de Georgische tekens die de naam van Jan vormden, heb overgenomen in mijn notitieblok, omdat ze mij ook waren opgevallen. Ik vond Jan alleen zo’n overduidelijke kandidaat dat ik dit te vergezocht vond en het daarom niet heb opgenomen in mijn blog.

De Mol België
Ik hoop dat je de afgelopen weken hebt genoten van de blogs die ik schreef over ‘Wie is de Mol?’ 2018. Ik heb in ieder geval enorm genoten van dit seizoen en ook volgend jaar hoop ik je weer alles over de Mol te vertellen in een nieuwe serie blogs.
Op 25 maart 2018 start op het Belgische Vier de Vlaamse variant van ons favoriete programma. Helaas voor ons kunnen programma’s van de commerciële omroep enkel teruggekeken worden en we kunnen dus niet live meespelen met het spel. Dit is voor mij een reden om voor het Belgische ‘De Mol’ geen aparte blog bij te houden. Maar dat betekent natuurlijk niet dat ik de Vlaamse Mol niet wil ontmaskeren. Ga jij ook kijken?

Boodschap van Olcay
Jan hield niet alleen de kijker voor de gek door een perfecte kandidaat te zijn. Ook zijn maatje Olcay zag deze uitkomst niet aankomen. Ik denk dat haar slotzin in het dagboek samenvat, wat wij allemaal denken en ik wil daar dan ook graag mee afsluiten:
“Lieve Jan, jij bent de grootste oplichter die ik ooit ben tegengekomen in mijn leven ik wil je hierbij nogmaals laten weten dat je mij compleet voor de gek hebt gehouden. Je bent een meester Mol en deze leerling doet haar petje af.”

Deel dit bericht

Deze website maakt gebruik van cookies om te zorgen dat jij de content te zien krijgt die relevant is voor jou. Het biedt jou de mogelijkheid om de artikelen te delen op socialenetwerksites. Daarnaast maakt deze site gebruik van een zogenoemde Facebookpixel, om de interactie tussen de website en Facebook te monitoren. Als je de website blijft gebruiken, geef je automatisch toestemming om deze cookies te verzamelen.