De enige reden dat ik ooit een bekende Nederlander wil worden, is dat ik dan mag meedoen aan ‘Wie is de Mol?’. Art vertelde in een interview dat hij het best een leuk idee zou vinden als er net als bij Expeditie Robinson enkele plaatsen door onbekende Nederlanders zouden worden ingevuld. Mocht dit het geval zijn en mocht er dan gestemd moeten worden, kan ik dan op jullie stem rekenen? Ik wil zo gra-haag!
Voorlopig moeten we het spelletje vanaf de bank meespelen. Al voor de uitzendingen lees ik zo veel mogelijk over de kandidaten, de locatie en alle sociale-media-accounts houd ik nauwlettend in de gaten. Op Twitter is het speculeren ook begonnen. Op het officiële Twitteraccount van de Mol verscheen kort voor de uitzending een tweet met de volgende boodschap: ‘Vanavond: mak jaar bok #widm’. Wat moeten we met deze hint? De molloten zijn het met elkaar eens dat ‘mak jaar bok’ Armeens is voor ‘kijken’ of ‘zien’. Simone en Bella zijn vanuit Armenië gestart weet ik inmiddels. Is dit een opwarmertje van de Mol om ons vanavond allemaal naar ‘Wie is de Mol?’ te laten kijken? Als we de makers van het programma goed kennen, dan is dit te makkelijk. Vermoedelijk zal er dus wel meer in deze hint verborgen liggen. @IrisBrust suggereert dat dit wel eens zou kunnen staan voor een makke bok, dat verwijst naar een geit en Jean-Marc is geboren in het Chinese jaar van de geit (1967). Persoonlijk vind ik deze iets te vergezocht. De uitleg van @FrancienGr vind ik dan logischer:
Na het zien van de eerste aflevering weten we dat de kandidaten in 5 verschillende landen zijn gestart. Jan en Jean-Marc starten hun zoektocht naar de Mol vanuit Kiev, Oekraïne. Ruben en Olcay hebben als startpunt de grootste stad van Kazachstan, Almaty. Ook Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan, is voor een duo de eerste bestemming van ‘Wie is de Mol?’ 2018. Emilio en Stine ontdekken hier dat ze het vliegtuig naar Tbilisi moeten nemen. Ron en Loes zoeken naar aanwijzingen die leiden naar de Mol op het Rode Plein in Moskou, Rusland. En Simone en Bella zouden de Twitter-hint van de Mol weleens onbewust – of bewust? – gehoord kunnen hebben in de Armeense hoofdstad Jerevan, waar zij aan het spel beginnen.
Zoals we van ‘Wie is de Mol?’ gewend zijn, heerst er vanaf het eerste moment complete chaos. Op de hotelkamer verschijnt Art op de televisie. Ergens in de stad staat een kluis. Die kluis kan opengemaakt worden met een code en de inhoud van de kluis vertelt de deelnemers meer over de locatie van Art. Op andere plekken in de stad is nog iets voor de spelers achtergelaten: jokers en geld. De duo’s hebben geen idee waar ze moeten starten en wat ze met de materialen moeten die ze op de plaats vinden waar de foto, die ze op het bed in de hotelkamer vonden, ze heen stuurt.
Ik het dagboek van de Mol lezen we: “… alles weten en doen alsof ik, net als de rest, niets weet. Opletten wordt dat. Heel erg opletten dat ik me niet verspreek. Maar ik ben er klaar voor. Dit is het moment waar ik lang naartoe heb geleefd.” En iets verderop schrijft de Mol: “In onze kamer staat de televisie aan met een lokaal programma. Merkwaardig. Kort daarna komt Art in beeld en spreekt ons toe. Nu zijn we begonnen. Echt begonnen. Hoe voelde Margriet zich op dit moment? Of Kees? Of Susan? Mijn hartslag gaat omhoog.” Dat laatste zinnetje, die verhoogde hartslag van de Mol, die zie ik toch wel heel erg bij Emilio. Noem het tunnelvisie, maar mijn Mol is bekend. De broer van Xavier probeert daar net iets teveel de rust te bewaren en zich niet te verspreken. “Ze hebben alvast de tv aangezet voor ons. Haha.” Mijn Mol benoemt hier wel heel specifiek wat er gebeurt. Is hij bang om zich te verspreken en moet hij nog een beetje in het spel komen?
En als we dan even in deze tunnel blijven hangen, dan zijn er wel meer acties van Emilio die overduidelijk wijzen in zijn richting als potentiële Mol. Als hij hoort dat de andere kandidaten niet in Bakoe zijn, lijkt hem dat allerminst te verbazen. Ook Olcay en Ron reageren trouwens nogal mild en quasi verbaasd op het nieuws dat ze zich in verschillende steden bevinden. Maar het kan natuurlijk dat dit hun natuurlijke karakter is.
Terug naar Emilio, want in mijn tunnel is slechts ruimte voor een persoon. Emilio vliegt in een moordend tempo door de stad en is druk bezig met het verzamelen van hints naar de locatie, door een hulplijn in te schakelen. Een betaalde hulplijn welteverstaan. Hij en Stine bellen voor het gemak twee keer naar Art om de locatie van de kluis te achterhalen. Kosten? €1500! De aanwijzingen achterop de foto’s van Emilio en Stine vertellen waar het geld en de jokers in Bakoe liggen: ‘Een klassieke locatie die als muziek in de oren klinkt’ en ‘Op deze 26 kilometer flaneren de inwoners van de stad’. In het operagebouw vindt hij twee jokers. Ook hier ontstaat weer een ongemakkelijke situatie. Stine botst vol tegen hem op en hij kan dan ook niet anders dan toegeven dat hij de jokers gevonden heeft. Richting Stine benadrukt hij nog even dat het wel heel dom is dat hij de jokers deelt. Maar wat moet een Mol met jokers? Doet hij dit om de aandacht van zijn persoontje af te leiden?
Door naar de tweede hint van mijn Mol en de in Denemarken geboren blondine. Er moet een boulevard zijn, aldus de in Las Palmas (Gran Canaria) geboren man met dyslexie. “En hier flaneren ze dan, hè. Dat doen ze hier. Zo flaneren.” Oké, Emilio moet er duidelijk nog even inkomen. Als we het hebben over de meest ongemakkelijke teksten ooit, dan hebben we hier een winnaar. Is hij zenuwachtig omdat Stine van de 26 kilometer boulevard uitgerekend dit stuk heeft uitgekozen om op jacht te gaan naar het geld? Probeert hij zo haar aandacht af te leiden? Stine zoekt in de vuilnisbakken, maar Emilio gunt zich geen tijd om stil te blijven staan. Met ferme pas stapt hij door. Voor de vorm kijkt hij nog eens achter een boom, maar bij de pilaren aan de waterkant blijft hij – doelbewust? – uit de buurt. Als ze de pilaar passeren waar het geld te vinden is (de paal met de rode opdruk), kijkt hij nog even achterom. Ziet hij het geld? Trek zelf je conclusie.
Als ze gebeld worden door Loes en Ron met de vraag of ze Art gebeld hebben, dan zegt hij dat ze aanwijzingen hebben ontvangen specifiek voor hun stad. “Wij hebben gehoord…. Wacht even, ik geef je heel even… Want wij zijn net keihard op zoek.” Stine pakt de telefoon over. “Hebben jullie letters?” Nee, Loes en Ron hebben geen letters en moeten de plek van de kluis nog weten. Volgens Stine is de kluis specifiek voor iedere locatie en kan ze de anderen daar niet mee helpen. Ze verbreekt de verbinding. Ehm… Probeert het team in Bakoe op deze manier meer geld uit de pot te spelen? Als er met Art gebeld wordt, spelen ze immers meer geld uit de pot. Ik vind het verdacht.
Misschien is het goed om de titel ook nog even te verklaren. Eigenlijk is deze hint te ‘duidelijk’ om te concluderen dat de titel naar de Mol zou kunnen leiden. Simone Weimans verklaarde in een interview in 2015 dat ze vernoemd is naar de Franse feministe Simone de Beauvoir. Over deze feministe werd in 2000 en boek geschreven met de titel ‘Een verhaal apart’. De titel lijkt dus zeker niet willekeurig gekozen. Maar duidt dit op de Mol of verwijzen deze titel en de volgende titels juist in de richting van kandidaten?
Wat me trouwens ook opviel… Loes lijkt verbaasd dat ze steeds over de enveloppen heen kijken. Ron lijkt een stuk minder blij dat de envelop gevonden is en om het geld uit de pot te houden, zit er maar een ding op. Ze moeten de kluis niet vinden, want alleen als de kluis binnen de tijd gevonden wordt, komt het gevonden geld in de pot. En we weten allemaal hoe het afgelopen is. Loes, Ron, Jan en Jean-Marc vonden de kluis niet en degene die de test het slechtst gemaakt heeft, moest vertrekken. De vraag is alleen waarheen. Want in de intro is Ron volgens molloten in Tbilisi te zien. Dat durf ik niet te beweren, maar feit is wel dat de eerste afvaller in het laatste seizoen van De Mol België nog een kans kreeg om terug in het spel te komen. Niet is wat het lijkt in ‘Wie is de Mol’ en bovendien ontbrak in de introductie van de test de befaamde zin: “Behalve de mol, want die hoeft nooit naar huis.” Het staat voor mij daarom als een paal boven water dat we Ron nog wel terug gaan zien. Of ik gelijk heb? Volgende week zullen we het weten.
Lees hier de andere blogs die ik schreef over ‘Wie is de Mol?’.