Actuele Onderzoeken

IS-bruiden

Een van de onderzoeken waar ik het afgelopen jaar mee bezig was, was een onderzoek naar de terugkeer van IS-bruiden naar Nederland. Deze vrouwen zijn vanuit Nederland naar Syrië gereisd, waar ze zich aansloten bij IS. Na de val van IS werden ze samen met hun kinderen door de Koerden gevangen genomen en nu verblijft een deel van deze vrouwen en kinderen in gevangenkampen in Noord-Syrië. De Koerden willen dat de Nederlandse regering zijn verantwoordelijkheid neemt en de IS-gevangenen ophaalt. De slachtoffers van IS, de Jezidi’s, vinden de straffen die IS-strijders tot nu toe in Nederland kregen, veel te laag voor wat hen is aangedaan en willen daarom dat de vrouwen in de regio berecht worden. De Nederlandse regering vindt het te gevaarlijk om de vrouwen op te halen en hoeft volgens de rechter hierin geen verantwoordelijkheid te nemen. Maar wat is nu eigenlijk de beste oplossing? Schendt Nederland geen kinderrechten door de onschuldige kinderen die nu ook in de kampen verblijven, ook niet op te halen? Wat betekent het niet ophalen van de vrouwen voor Nederlandse strafprocessen die al zijn gestart? 

Ouderverstoting

Ouderverstoting is een term die we vaak bij problematische scheidingen terug zien komen. De ene ouder, de controlerende ouder, doet er alles aan om het kind bij de andere ouder weg te houden. Het spreekt voor zich dat dit voor zowel het kind als de ouders een ingrijpende gebeurtenis is. Aan ouderverstoting kunnen veel oorzaken ten grondslag liggen en het is lang niet altijd duidelijk zichtbaar dat er sprake is van ouderverstoting. Zo zijn er bijvoorbeeld controlerende ouders die aangifte bij de politie doen van seksueel misbruik, mishandeling of verwaarlozing, om zo de andere ouder in een kwaad daglicht te stellen. De politie moet deze meldingen als vanzelfsprekend onderzoeken en de veiligheid van het kind staat gedurende het onderzoek voorop. In veel gevallen betekent dit dat het kind door de aangifte bij de politie, geen of beperkt contact heeft met de verdachte. Maar wat als deze aangifte doelbewust is gedaan om de andere ouder buiten spel te zetten? Welke gevolgen hebben schijnbaar valse aangiftes voor de ouder-kindrelatie en hoe gaan hulpverleningsinstanties hiermee om? En wat zijn de gevolgen van ouderverstoting op het dagelijks leven van de verstoten ouders?

De decentrale overheid

De afgelopen jaren nam het aantal gemeenten in Nederland af. Gemeentelijke herindelingen zorgen ervoor dat gemeentelijke regelingen opnieuw bekeken moeten worden. Ondertussen stelt het Rijk gemeenten steeds vaker verantwoordelijk voor de uitvoering van bepaalde regelingen. Een van de regelingen die op decentraal niveau voor grote verschillen zorgt, zijn de leges die gemeenten in rekening brengen voor de aanvraag van een gehandicaptenparkeerkaart. Ik deed landelijk onderzoek en publiceerde de resultaten in de dertien titels van Het Kontakt. 

Deze website maakt gebruik van cookies om te zorgen dat jij de content te zien krijgt die relevant is voor jou. Het biedt jou de mogelijkheid om de artikelen te delen op socialenetwerksites. Daarnaast maakt deze site gebruik van een zogenoemde Facebookpixel, om de interactie tussen de website en Facebook te monitoren. Als je de website blijft gebruiken, geef je automatisch toestemming om deze cookies te verzamelen.