hair-958257_1920

Kosteloos knippen voor Haarwensen bij Van Wouwen Hairfashion

Er zijn geen klanten in de kapsalon aanwezig, wanneer ik binnenkom voor mijn afspraak met Michel van Wouwen. Hij is mede-eigenaar van Van Wouwen Hairfashion in Werkendam en Woudrichem. Bij het maken van de afspraak gaf Michel al aan dat het zijn voorkeur heeft om tijdens de lunchpauze af te spreken in verband met de vakantiedrukte. Ik ben erg blij dat Michel even tijd heeft weten vrij te maken om me te woord te staan. Half juli 2017 knipte zijn vrouw Denise mijn vlecht af, zodat ik deze kon doneren aan de Stichting Haarwensen. Ik sprak Michel destijds al even kort over het knippen voor dit goede doel. Nu ik bij Haarwensen ben geweest en in een blog verwerkt heb wat er met het haar gebeurt, ben ik ook nieuwsgierig naar het verhaal van de kapper. Wat is zijn motivatie om kosteloos te knippen wanneer het haar gedoneerd wordt aan Haarwensen?

Hulp voor kinderen die geen geld hebben voor een pruik
“Het lijkt me verschrikkelijk als je kind zijn haar verliest,” begint Michel zijn verhaal als ik hem vraag waarom hij kosteloos voor Haarwensen knipt. Michel vertelt dat hij een aantal jaren geleden in een vakblad iets las over het knippen voor Haarwensen. Het raakte hem dat er kinderen zijn die met een kaal hoofd naar school moeten, omdat ze geen geld hebben voor een pruik of dit niet vergoed krijgen van de verzekering. “Ik heb zelf drie kinderen en je moet er toch niet aan denken dat ze iets overkomt. Als ze dan ook nog eens het risico lopen om gepest te worden, omdat ze kaal over straat moeten, dan komt dat best even binnen.” Michel benadrukt dat het hem vooral om de kinderen gaat die geen geld hebben voor een pruik. “Sommige ouders hebben het geld wel en dat zijn niet de kinderen waar ik voor knip. Tenslotte kost het mij ook tijd en in die tijd kan ik betalende klanten niet knippen.” Michel realiseert zich dat het natuurlijk niet mogelijk is om onderscheid te maken in wie dan wel en wie geen pruik moet krijgen, maar het houdt hem wel bezig. “De verzekeraars zijn de enige die hier beter van worden. Haarwensen regelt nu alle pruiken voor kinderen tot en met 18 jaar en verzekeraars kunnen achterover leunen en hoeven niets te vergoeden. Ik vraag me dan eigenlijk wel af waar dat geld blijft dat ze uitsparen.” We praten nog wat door over de verzekeraars, maar eigenlijk weten we geen van beiden precies hoe het zit. Misschien is het leuk om daar nog een vervolgonderzoek naar in te stellen, maar dat staat natuurlijk los van deze afspraak.

Kosteloos knippen voor Haarwensen
Michel vindt het belangrijk dat kinderen of volwassenen die hun haar doneren voor Haarwensen, dat doen omdat ze het een goed doel vinden en niet omdat ze hun haren dan gratis kunnen laten knippen bij hem in de salon. Dat is ook de reden dat hij op zijn eigen website geen reclame maakt voor Haarwensen. “Mensen hebben op de site van Haarwensen gezocht naar een kapper die gratis knipt en komen zo bij mij uit. Maar vaak zien we ook mensen die aangeven dat ze hun haar willen doneren en niet eens wisten dat dit bij ons gratis kan. Dan merk je echt dat ze het voor het goede doel doen.” Michel is er niet van op de hoogte dat Haarwensen voor kappers de spaarpot van hun mascotte Saartje gratis beschikbaar stelt. In deze spaarpot kunnen klanten hun uitgespaarde geld doneren aan Haarwensen. “Misschien is dat nog wel een leuke manier om iets extra’s te kunnen doen.”

Klantverhalen laten soms diepe indrukken achter
Michel schat in dat hij in beide salons samen zo’n 15 tot 20 vlechten per jaar afknipt voor het goede doel. Hij geeft aan dat het tegenwoordig vooral volwassenen zijn die hun haar doneren, waar dat vroeger veel vaker kinderen waren. Alleen pubers ziet hij minder vaak. Hij denkt dat dit komt omdat voor deze doelgroep het uiterlijk heel belangrijk is en ze daarom hun haren vaker kleuren, waardoor het haar niet geschikt is voor donatie. Ook is het afknippen van 30 centimeter haar natuurlijk een grote verandering van het uiterlijk. Het jongste meisje waar hij de vlecht van heeft afgeknipt was ongeveer 6 jaar. “Ze vertellen soms wel eens dat iemand uit de klas bijvoorbeeld ziek is en dat ze het daarom graag willen doneren. Maar de situaties van het knippen die me het meest zijn bijgebleven, zijn toch de situaties dat je iemand met op het eerste gezicht, gezond haar, moet gaan kaalscheren, omdat het haar binnen niet al te veel tijd zal gaan uitvallen. Dan doe je dat toch wel met een brok in je keel.”

Deel dit bericht

Deze website maakt gebruik van cookies om te zorgen dat jij de content te zien krijgt die relevant is voor jou. Het biedt jou de mogelijkheid om de artikelen te delen op socialenetwerksites. Daarnaast maakt deze site gebruik van een zogenoemde Facebookpixel, om de interactie tussen de website en Facebook te monitoren. Als je de website blijft gebruiken, geef je automatisch toestemming om deze cookies te verzamelen.