tekenbeet

De do’s en don’ts bij een tekenbeet

Terug van een heerlijk weekend in het Harz-gebied, ontdekte ik een onaangenaam souvenir. Een klein zwart puntje tussen mijn tenen, waarvan je in eerste instantie nog zou kunnen denken dat het een bloedblaar is. Na een grondige inspectie zag ik de pootjes en waar ik altijd zo bang voor ben, bleek nu voor de tweede keer in vier jaar werkelijkheid: ik ben gebeten door een teek.

Op zoek naar een warm plekje

Net als 4 jaar geleden was het mijn man die de teek vakkundig met een tekenpen uit mijn huid haalde. De parasiet had zich gelukkig nog nauwelijks volgezogen en heel lang kan hij er niet hebben gezeten. Vermoedelijk is deze ‘s morgens vanuit het hoge gras op mijn kleren gaan zitten en omdat het hem te lang duurde voor hij een lekker warm plekje kon vinden, heeft hij besloten zich vast te zetten tussen mijn tenen.Omdat ik altijd erg nerveus word van deze bloedzuigertjes, heb ik mij na het verwijderen uiteraard grondig gecontroleerd. Gelukkig kon ik nergens anders op mijn lichaam iets ontdekken en ook tussen de tenen van mijn slapende dochter leek niets te zitten. Morgenvroeg zal ik ook haar maar eens goed nakijken, neem ik me voor.Als ze vrolijk in haar kinderstoel filmpjes zit te kijken, valt mijn oog ineens op haar enkel. Net boven haar hiel, aan de binnenkant van haar linkervoet zit een zwart puntje. Het zal toch niet? En inderdaad, ook zij heeft een parasiet die haar als gastheer heeft uitgekozen. Gelukkig is Jan thuis, maar voor we overgaan tot het verwijderen, bellen we voor de zekerheid de huisarts. Ze heeft net een antibioticakuur voor nierbekkenontsteking gehad en er moet overlegd worden of het verstandig is om haar nu weer een nieuwe kuur te geven. De teek moeten wel zo snel mogelijk verwijderen.Zo gezegd zo gedaan en zonder al te veel ophef trekt Jan ook deze onaangename kosthanger met kop en al uit de huid. Inmiddels raakt hij er al aardig bedreven in, maar ik heb iedere keer weer bewondering voor hem en de rust waarmee hij de beestjes verwijdert. In overleg met de arts wordt besloten om Anna toch een preventieve kuur te geven. Bij haar bestaat er namelijk twijfel of de teek langer dan 24 uur in de huid heeft gezeten.Omdat ik zelf nu al verschillende keren met dit beestje te maken heb gehad en omdat het belangrijk is dat deze monsters goed verwijderd worden, zet ik hieronder de do’s en don’ts bij een tekenbeet nog maar eens op een rijtje.

Wat moet je wel doen als je gebeten bent door een teek?

  • Verwijder de teek zo snel mogelijk. Dit kun je doen met een speciale tekenpen, maar ook met een pincet haal je de diertjes er heel gemakkelijk uit. Je plaatst de speciale pen net boven de huid, om het lijf van de teek heen. Door de pen een klein beetje naar links en vervolgens een klein beetje naar rechts te draaien, komt ook de kop uit de huid los. Als je dit goed doet, voel je dit nauwelijks. Een teek heeft aan weerszijden van zijn kop weerhaakjes zitten. Door te draaien gaat het verwijderen makkelijker. Doe dit wel heel voorzichtig, want juist door het draaien wordt de teek ook erg kwetsbaar.
  • Controleer na het verwijderen of je de hele teek hebt verwijderd. De teek zet zich met zijn kop vast in jouw huid en zuigt zich vervolgens vol met bloed. Als de kop met de speekselklieren achterblijft, bestaat er nog steeds risico op besmetting met de bacterie die Lyme veroorzaakt. Twijfel je of je de hele teek hebt kunnen verwijderen, neem dan contact op met een arts.
  • Ontsmet de bijtplek met wat alcohol.
  • Vermoed je dat de teek langer dan 24 uur in je huid heeft gezeten, neem dan contact op met de huisarts. Het is mogelijk dat je een preventief antibioticum krijgt. Dit antibioticum moet je innemen binnen 72 uur na de beet en het is daarom belangrijk dat je zo snel mogelijk contact met je huisarts opneemt als je denkt dat dit voor jou van toepassing is.
  • Noteer de datum waarop je bent gebeten in je agenda en zet er duidelijk bij op welke plek van het lichaam de teek zich in jou vast heeft gezogen. Houd de plek goed in de gaten. Ontdek je op deze plek – of een andere plek op je lichaam – een rode kring, streep of andere afwijking, neem dan direct contact op met de huisarts en vertel dat je gebeten bent door een teek.

Wat moet je absoluut niet doen als je gebeten bent door een teek?

  • De teek laten schrikken met alcohol of vuur. Bedenk je dat wanneer jij de teek laat schrikken, hij juist extra speeksel produceert of zijn maaginhoud uitspuugt. Hierin zitten de bekende ziekteverwekkers die de ziekte van Lyme kunnen veroorzaken.
  •  In de teek knijpen. Hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde als we hierboven al beschreven. Als de teek schrikt of geïrriteerd raakt, loop je juist een groter risico op de ziekte van Lyme.

Deel dit bericht

Deze website maakt gebruik van cookies om te zorgen dat jij de content te zien krijgt die relevant is voor jou. Het biedt jou de mogelijkheid om de artikelen te delen op socialenetwerksites. Daarnaast maakt deze site gebruik van een zogenoemde Facebookpixel, om de interactie tussen de website en Facebook te monitoren. Als je de website blijft gebruiken, geef je automatisch toestemming om deze cookies te verzamelen.